Het belang van politieke ongelijkheid |
Geschreven door Joost
|
woensdag 27 juli 2016 19:40 |
Na de aanslagen in België ging de schoolreis van een haviste om veiligheidsredenen niet naar Londen. “Terroristen verpesten gewoon de lol van toeristen,” zei ze. Sommige zinnen klinken lang na. De haviste zei wat iedereen denkt: het gaat ons hedonisten puur om de lol. Zie daar het belang van politieke ongelijkheid.
Ons afval maakt deel uit van ons onbewuste. We verdringen het, aldus filosoof Slavoj Zizek. De nagenoeg onverwoestbare kracht van het kapitalisme is zijn permanente staat van crisis, aldus Zizek. Het blijft zich vernieuwen: “Always new products. And the other invisible side of it is waste. Tremendous amounts of waste.” Zizek pleit ervoor ons afval (inclusief bodem-, lucht- en watervervuiling) te accepteren, er bewust van te zijn. Maar zover zijn we nog niet.
Etnische achtergrond
Om te voorkomen dat we omkomen in afval dragen we de zorg ervoor over aan de mensen die nauwelijks of geen stem hebben. Ik zeg ‘zorg’, maar bedoel eigenlijk last. De nadelige bijeffecten van onze zucht naar altijd maar nieuwe spullen geven we onbewust aan hen die het laagst op de maatschappelijke ladder staan. En dit is het onderzoeksgebied van Rivke Jaffe, hoogleraar Steden, Politiek en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.
Tijdens een radio-interview legt ze losjes uit wat environmental injustice is: “Hoe last van milieuproblemen samenhangt met je sociale klasse, je achtergrond, maar ook je etnische achtergrond, wat voor kleur je hebt. Hoe dat ruimtelijk verdeeld is, dus: wie woont er onder de olieraffinaderijen, bij stortplaatsen.”
Een paar dagen komt environmental injustice pas goed binnen. Ik consumeer een documentaire over platenmaatschappij Stax, met artiesten (en persoonlijke helden) als Otis Redding, Booker T & the MG’s en The Staple Singers. Plots wordt ingezoomd op de Memphis Sanitation Strike in 1968. Zo’n 1300 voornamelijk Afro-Amerikaanse vuilnismannen staakten toen ruim twee maanden voor betere werkomstandigheden.
Hongaarse poetshulp
Ik denk aan onze Hongaarse poetshulp, die voor een tientje per uur (zwart) als een witte tornado door het huis raast. Ik denk aan mijn dure merkspijkerbroek die waarschijnlijk voor een paar euro door een huwbaar meisje uit Singapore in elkaar is genaaid. Ik denk aan de heerlijke aardbeien die door Roemenen zijn geplukt omdat Polen te duur zijn geworden.
We hebben belang bij politieke ongelijkheid. Okay, het is een tijdbom, maar die horen we gelukkig niet tikken in onze euforische staat van permanent genot. Toch zal het letterlijk en figuurlijk een bende worden als we die politieke ongelijkheid niet op tijd aanpakken. Daar zorgen de ongelijken zelf wel voor, daar hoeven we hen niet bij te helpen. |
Geschreven door Joost
|
woensdag 20 juli 2016 19:42 |
Milieu is het speeltje van de linkse elite. Rechts-conservatieven, zeg maar zo’n 95% van alle Europeanen, bezigen deze demonisering van zowel linksgeaarden als het milieu bijzonder graag. Sowieso is iets een ‘speeltje’ noemen een populaire strategie. Toch denk ik oprecht dat ‘het volk’ het speeltje is van rechtse machthebbers. En daar wordt de wereld niet mooier van.
Polen kiest voor kolen, kopte Trouw vorige week, en drie jaar geleden kopte dezelfde krant dat Polen bewust voor kolen kiest. We mogen dus gerust zeggen dat Nederland tot voor kort op Polen op leek. Maar dat terzijde, terug naar het artikel van vorige week:
“Volgens de regering is windenergie een gesubsidieerd speeltje voor rijke lui en rijke landen,” schrijft de journalist, om meteen daarna premier Beata Szydlo te citeren: “Wij willen niet dat je in Polen nog langer makkelijk geld kunt verdienen over de ruggen van de burger.”
Ik geloof er niks van. Wel zie ik hier weer de verlakking van de burger. Lees de hierboven genoemde artikelen en verbaas je over de enorme dosis rechtse retoriek. Rechts gebruikt de burger om de eigen zakken te vullen.
Hersenspoeling
Elders las ik dat watertekorten tot conflicten leiden. Ik denk dat de radicaal nationalistische koers die Polen tegelijk met steeds meer Europese landen openlijk volgt ook tot conflicten leidt. Dit over de rug van de burger. Nationalisme is geen oplossing. Nationalisme is een ideologie die perfect past op een totaal versimpeld beeld van de complexe wereld. Nationalisme is volksverlakkerij met desastreuze gevolgen op de lange termijn.
Er zal veel links nodig zijn om de rotzooi van rechts op te ruimen. Om te beginnen moeten de hersens van de door rechts gehersenspoelde meerderheid opnieuw gespoeld worden. Ik stel voor om de uiterst giftige spoelvloeistof die daarbij vrijkomt, op te slaan in betonnen bunkers heel diep in de grond. |
|
Geschreven door Joost
|
woensdag 13 juli 2016 19:43 |
Lachen als een boer met kiespijn. Ik zou hier graag een mop willen vertellen, maar mijn kop staat er niet naar. Europa hapt naar adem. Zogenaamd sterke leiders verlakken het volk met sofistische absurditeiten en verlaten het politieke toneel als chaos dreigt. Hoelang zal er nog zorg voor het milieu zijn?
Eerst een sofistische absurditeit. Wilders legt de schuld voor de ravage van de Brexit bij de eurofielen omdat zij naar de kiezers weigerden te luisterden. De eurofielen zijn verantwoordelijk voor de schade, niet Boris Johnson en Nigel Farage. Volgens deze redenering is het ook de schuld van de eurofielen dat er geen plan is voor het Britse afscheid.
Geschopt en geslagen
Ik kon niet slapen, hoe ik ook woelde en draaide, overal zag en hoorde ik schreeuwende lieden. Kent u het beeld van de dubbele mensenhaag waar tussendoor voorovergebogen individuen rennen die beschimpt, bespuugd, geschopt en geslagen worden? Dat zag ik de hele tijd en daarom kon ik niet slapen.
De Engelse taal heeft een woord voor dit fenomeen: gauntlet, betekenende: ‘go through an intimidating or dangerous crowd, place, or experience in order to reach a goal’ of ‘undergo the military punishment of receiving blows while running between two rows of men with sticks’. De Nederlands taal heeft er bij mijn weten geen woord voor, daarom geef ik het fenomeen de naam blaathaag. Vooral linkse politici moeten het ontgelden in de blaathaag, die men zich kan voorstellen als een steeg ramvol gammel argumenterende en elkaar tegensprekende reaguurders.
Totale versimpeling
Het komt erop neer dat men tegenwoordig sterk geneigd is complexiteit zo geborneerd als maar kan te benaderen. We willen simpel zijn. Over complexiteit zegt De Groene Amsterdammer, u weet wel, dat linkse blaadje, dit: “De wereld anno 2016 zit vol problemen die niemand lijkt te kunnen oplossen. Wie niet goed begrijpt hoe die wereld werkt, is niet gek of dom. Want de wereld is ook complexer, chaotischer en moeilijker te besturen dan voorheen.” Mooi. Dus: durf het niet te begrijpen, maar geef niet op, blijf proberen.
De dubbele mensenhaag kent nog een andere betekenis, namelijk die van de wedergeboorte. Op een website over initiatieriten las ik dit: “Met het opstellen van de mensenhaag geeft men gestalte aan de idee dat de nieuw ingewijden als door een baarmoederhals glijden naar de nieuwe levensfase.” De blaathaag als baarmoederhals voor de geboorte van zogenaamd sterke leiders.
Twee keuzemogelijkheden
Ik kom vaak op bouwplaatsen van particulieren. Bijna alle (zelf)bouwers vinden de milieuwetgeving (of omgevingswetgeving) een lastig obstakel. Niettemin, en dat is een hele troost, zijn deze mensen redelijk en bereid het belang van deze wetgeving in te zien. Maar stel nu dat een of andere malloot het op zijn heupen krijgt en een petitie start voor een referendum tegen milieuwetgeving. Een referendum, bij uitstek het democratische instrument van de blaathaag, met twee keuzemogelijkheden: 1) ik wil geen milieuwetgeving en 2) ik wil wel milieuwetgeving. Wat denkt u dat de redelijke zelfbouwers gaan stemmen? Ik zou graag een mop willen vertellen, maar mijn kop staat er niet naar. |
Geschreven door Joost
|
woensdag 06 juli 2016 12:33 |
De filosofen Peter Sloterdijk en Bernard Stiegler waren vorige week in Nijmegen voor een debat over het antropoceen. Heel soepel verliep het niet. Sloterdijk lijkt het allemaal wel best te vinden en verliest zich in grapjes. Stiegler is zo thuis in zijn eigen filosofie dat hij soms vergeet dat er mensen zijn die net van tafel komen. Toch leverde het wat op.
Zowel Sloterdijk als Stiegler hanteert het antropoceen als filosofisch concept, waarmee ze het tijdperk aanduiden waarin de invloed van de mens op de biosfeer onmiskenbaar en alomtegenwoordig is. Volgens hen begint het met de uitvinding van de stoommachine, die de industriële revolutie inluidde. Met deze machine ontstond de ‘burning class’, grapt Sloterdijk, ermee alluderend de working class.
De debatleider verzoekt de twee filosofen iets over het antropoceen te zeggen aan de hand van de vier hoofdvragen van Kant: wat kan ik weten, wat moet is doen, wie is de mens en wat mag ik hopen? De antwoorden van Stiegler waren het interessantst, die van Sloterdijk het gevatst.
Fatalistisch?
Beide filosofen zien de huidige tijd min of meer als laatste fase van het antropoceen. We verzieken de aarde en onszelf; doen we niets, dan is het afgelopen. Dit is geen fatalistisch doembeeld, want een blik op het nieuws levert keer op keer het bewijs, deze week nog met het bericht dat in de EU jaarlijks duizenden mensen sterven door de uitstoot van kolencentrales. Daar helpt geen uitstappen uit de EU aan.
Het fraaist vond ik Stieglers uiteenzetting aan de hand van Kants vraag naar wat we kunnen weten, de vraag kortom naar wat kennis is. Het begin van de Verlichting viel zowat samen met de uitvinding van de stoommachine en de filosofie van Kant. Maar, redeneert Stiegler, als kennis ons voorspoed brengt, dan kunnen we de kennis, zoals die vanaf Kant werd opgedaan geen kennis noemen. Die vorm van kennis leidt namelijk tot onze ondergang. Wat dus nodig is, is (nieuwe) kennis, aldus Stiegler.
Cultuur versus natuur?
Filosofie is geen wetenschap. Wel maakt filosofie de weg vrij voor wetenschap. Zelf merk ik, wanneer ik me weer eens in een filosoof verdiep, dat er zich weer nieuwe inzichtjes aandienen. Zo las ik dat de Duitse wetenschapper Humboldt de ‘uitvinder van de natuur’ wordt genoemd. Humboldt werkte in het begin van de negentiende eeuw. Zijn conceptualisering van de natuur is dus een vrucht van de Verlichting. Een conceptualisering die de mens (met zijn cultuur) buiten de natuur plaatste. Met de ‘kennis’ van nu mogen we misschien wel zeggen dat dat niet zo’n goed idee was.
De filosofie van Stiegler verdient meer aandacht, denk ik iedere keer als ik erin lees. Geen gemakkelijke filosofie. Wel levert de inspanning telkens weer wat op, al is het maar een bril om naar het wereldgebeuren te kijken. Een mooie, doch altijd nog pittige inleiding op zijn denken is Per toeval filosoferen. Lees het en denk mee aan nieuwe kennis. |
|