Beerput Nederland in de klas |
Geschreven door Joost
|
woensdag 06 december 2017 10:51 |
De even schokkende als formidabele documentaire Beerput Nederland maakt milieuproblematiek plotseling weer heel concreet. Tijdens het kijken ervoer ik dezelfde activistische opwinding die ik als tiener ervoer bij Lekkerkerk. Maak deze film verplichte lesstof op middelbare scholen en er zal geen tekort aan kritische en gedreven milieukundigen zijn. Doe Nederland een plezier: kijk de film!
“Wie zich verdiept in de geschiedenis van Nederlandse afvalverwerkingsbedrijven in de havens van Rotterdam en Amsterdam waant zich in een Italiaanse misdaadfilm,” lees ik in de introductie op een interview met documentairemaker Wilfried Koomen. Hij maakte een verdomd spannende film.
Nu is het wel genoeg, dacht ik tijdens het kijken. Maar het was nog niet genoeg, ik bleek nog maar net over de helft, de bestuurlijke ranzigheid had haar hoogtepunt nog lang niet bereikt. “Als je een wandaad wil verhullen, bewees Shakespeare al, moet je er nog één plegen, en nog één… tot je een absurd, verward web hebt geweven.“ Dit zegt Yanis Varoufakis in een andere context, maar is geheel van toepassing op het beeld dat Beerput Nederland schetst.
De beerput uit de titel is echter een eufemisme. Nederland is een vergaarbak voor gevaarlijk afval. Op zich geen probleem, want zolang de troep in de beerput zit, zit hij goed. Het probleem is dat bedrijven de verzamelde troep gaan ‘verwerken’, wat feitelijk niets anders is dan verontreinigingen verdunnen en verspreiden naar lucht, water en grond. Wie poep eet, zal poep schijten. Zoiets.
Mediawijs
Als ik universitair docent criminologie Karin van Wingerde mag geloven, zal de docu (net als deze column) weinig uitrichten: “Ik ben enigszins teruggekomen op de effectiviteit van reputatieschade, omdat grote ondernemingen heel goed in staat zijn om een tegengeluid te laten horen in de media.”
De schandpaal heeft afgedaan. Tegenwoordig zetten bedrijven en politieke organisaties (sociale) media in om vooral verwarring te zaaien. Ze spelen een spel met de waarheid opdat de burger murw afhaakt. Dit laatste stimuleert bedrijven en politieke organisaties om veel geld te steken in het laten horen van een ‘tegengeluid’. Het levert ze veel op. Ook daarom moet Beerput Nederland op middelbare scholen getoond worden. We willen tenslotte ‘mediawijze’ jongeren.
Gemeenschappelijk belang
In een interview met de Correspondent naar aanleiding van de documentaire is Van Wingerde milder over de rol van de overheid in milieucriminele zaken: “Met name in de jaren tachtig en negentig kampte de overheid met een groot afvalprobleem, wat ertoe leidde dat illegale situaties destijds werden gedoogd. Er was een gemeenschappelijk economisch belang om de industrie door te laten draaien, ongeacht de gevolgen voor het milieu.”
Formeel heet het samen opgaan van overheid en bedrijfsleven ‘collusie’, legt de Correspondent uit. In de documentaire komt deze krantenkop voorbij: “Overheid schept criminogene omstandigheden”. In een boek over de Siciliaanse maffia van John Dickie las ik dat dergelijke organisaties alleen kunnen ontstaan en bestaan bij gratie van een overheid. Het afvalprobleem van de jaren tachtig en negentig resulteerde in een geoliede afvalverwerkingsindustrie, die getuige Beerput Nederland momenteel bij de wetsontwerper aanzit. Inderdaad, een Italiaanse misdaadfilm, smullen voor scholieren. |
|
Geschreven door Joost
|
woensdag 29 november 2017 17:20 |
Een basisschool boomt twee hele middagen met het voltallige team over hun missie en visie. De school moet zich namelijk onderscheiden van andere scholen in het middelgrote dorp. Er is een peperdure professional ingevlogen die dit proces begeleidt. De directeur wil niet dat het leerlingaantal van haar school krimpt omdat ze dan geliefde collega’s moet ontslaan. Bij het vaststellen van visie en missie mag dit echter geen issue zijn.
Het managementdenken verspreidt zich nu al jaren als een geldverslindend virus door onderwijsland. Het besmet en maakt letterlijk ziek. Niemand lijkt te beseffen dat scholen helemaal niet hoeven te concurreren. Scholen worden er ook niet beter van. Wel is er een volstrekt overbodige laag van duurbetaalde managers ontstaan. Managers die sturen volgens het adagio ‘meten is weten’ en die de mens tot een dataset reduceren.
Rationalisering
Maxim Februari hield dit jaar de Godwinlezing. Februari: “De gezamenlijke greep van overheden en bedrijven op het individuele leven is een proces van rationalisering. De tegens van de rationalisering zijn al eeuwenlang bekend; vooral de morele blindheid die erdoor ontstaat, de verloochening van waarden en morele argumenten.”
Verderop schijft Februari dat er aantoonbaar gevaar schuilt in het versterken van de greep op mens en samenleving middels managementsystemen en datatechnologieën. ”Want alleen al het gebruik van zulke beheerstechnieken verandert de manier waarop we naar elkaar en de wereld kijken.”
Onhaalbare targets
Gelukkig is de manager op zijn retour, tenminste, als je sommige auteurs mag geloven. Een collega van MilieuFocus stuurde me een artikel dat het einde van de projectmanager aankondigt. De auteur schrijft elders op haar website: “Ik ervaar in elk project opnieuw dat mensen de brandstof zijn voor het succes van implementaties.” Ze gebruikt de brandstofmetafoor met de beste bedoelingen. Er zijn echter bedrijven die deze metafoor niet gebruiken, maar wel de mens als brandstof.
Amazon maakt uitbuiting in het Westen opnieuw groot. Een undercoverjournalist ‘schrijft dat de targets zelfs voor hem als marathonloper "niet te halen" waren’: “Ik had het gevoel dat mensen hier worden behandeld als vee, alleen om de robots te ondersteunen.” Amazon verdedigt zich met de opmerking ‘dat de targets voor de pakketjes zijn gebaseerd op ervaringen uit het verleden’. Kortom, volgens Amazon zijn mensen zeurkousen.
Prijsvechten
Eerder dit jaar wees ik op deze plek al naar het sterke tv-programma De Prijsvechter. In een interview zegt programmamaker Roland Duong: “Duong uit. “Opvallend genoeg zijn de grote verliezers van de globalisering de mensen uit de middenklasse in de westerse wereld, dus ook in Nederland. Spullen werden goedkoper voor westerse consumenten, maar hun lonen stagneerden.” Amazon bewijst het gelijk van Duong: de salarissen zijn er veel te laag om van te leven.
Mensen als onderbetaalde brandstof ter ondersteuning van robots. Targets die voortkomen uit dataverzamelingssystemen. Mensen die als vee worden behandeld. Wat zei Februari ook alweer? “Alleen al het gebruik van zulke beheerstechnieken verandert de manier waarop we naar elkaar en de wereld kijken.” Welkom in de nieuwe wereld waarin de mens een energieleverende dataset is. |
Geschreven door Joost
|
woensdag 22 november 2017 11:15 |
“Scientist say that we’re made out of atoms. But a little bird told me that we are made of stories.”
De moedeloos stemmende documentaire Shadow World over de internationale wapenhandel begint met bovenstaand citaat. Verhalen, voortkomend uit de relatie van de mens tot de natuur, maken de mens tot mens. De mens is kortom meer dan een verzameling atomen. “Menschen sind Tiere unter Einfluß,” schreef de Duitse filosoof Peter Sloterdijk. Mensen kunnen ‘onder invloed’ van alcohol en drugs zijn, maar altijd zijn ze beneveld door verhalen en ideologieën.
Prijskaartje
VPRO Tegenlicht wijdde een uitzending aan het al dan niet hangen van een prijskaartje aan natuur. Een uitzending waaruit het goed citeren is.
In Wageningen is een groep wetenschappers bezig met het opstellen van een hyper-gedetailleerde boekhouding van de natuur. Dat is nodig, want ‘de natuur heeft een financieringsprobleem’.
Mark Tereck, CEO van The Nature Conservancy, streeft naar vergaande samenwerking met grote bedrijven en multinationals. Critici beoordelen deze werkwijze als ‘greenwashing’. Tegenlicht onthoudt zich van commentaar, maar wie meer wil weten over de goede bedoelingen van multinationals en het succes ervan, kan terecht bij de Groene Amsterdammer.
Losgezongen
“We zijn onze eigen wereld gaan loszingen van de werkelijkheid,” zegt natuurfilosoof Matthijs Schouten in Tegenlicht. Zowat alles waarmee mensen voorzien in hun levensonderhoud komt uit het schap, terwijl dit alles allemaal (direct of indirect) van of uit de volle grond komt. De mens zong zich los van de aarde, waardoor hij niet meer ziet dat hij er nog altijd even afhankelijk van is.
Dit is iets waarop de Amerikaans natuurhistoricus Jason W. Moore aanhaakt. Volgens hem zijn we altijd verweven met de natuur. Een ecologische crisis staat niet los van een politieke crisis, stelt hij. Je kunt niet zien waar het ene eindigt en het andere begint. We bestaan in een web van vervlochten relaties, een netwerk dat anders is dan het zakelijke netwerk van grootkapitalisten. Volgens Moore is het veronachtzamen van natuur ook het gevolg van naamgeving. Vanaf de opkomst van het kapitalisme mag alles wat ‘natuur’ heet, uitgebuit worden.
Netwerk opschalen
Zeggen wat de waarde van natuur is in termen anders dan geld is in principe niet moeilijk. Wel is het moeilijk in dit tijdsgewricht. Je moet maar durven, want je wordt al gauw gediskwalificeerd als een ‘softe’ – over naamgeving gesproken.
Voor bioloog Frans Vera staat de waarde van natuur buiten kijf: “We zijn gewoon schatplichtig aan de natuur.” Hij geeft zelf het antwoord op zijn vraag waar de klei voor de bakstenen van het Rijksmuseum vandaan komt. Klei komt uit de natuur.
Matthijs Schouten verbaasd zich over het feit dat de natuur gelijk kunst als een luxegoed wordt gezien. “Een omkering van waarden,” beweert hij, want natuur bewijst zijn waarde vooral als bestaansgrond: ze voorziet in onze primaire behoeftes.
Ik denk dat het grootkapitaal aan zet is. Zij moeten hun netwerk opschalen naar realistischer proporties. Blijven ze zich stug focussen op louter hun zakelijke contacten, dan vernietigen ze op termijn alle waarde.
|
|
Geschreven door Joost
|
woensdag 15 november 2017 16:46 |
Nederland wordt langzaam binnenstebuiten gekeerd. Het gebrobbel in de onderbuik wordt publiek. In 2016 bezochten bijna zevenentwintig miljoen mensen 934 festivals. Bijzonder eigenlijk dat het Compendium voor de Leefomgeving nog geen data over festivals publiceert. De Nederlandse Stichting Geluidshinder komt nog dit jaar met de publicatie ‘Evenementen met luide muziek’.
Het geheim van het succes van festivals? Het gevoel van vrijheid binnen hekken. Tamelijk paradoxaal dus. Festivalgangers ontkoppelen zich van een plaats en dompelen zich onder in een (relatief) nieuwe, en dus vreemde, omgeving. In deze omgeving is veel mogelijk, meer dan thuis en meer dan in een stamkroeg. Festivals geven bezoekers een gevoel van vrijheid. Bezoekers reageren op de vrijheid die festivals hen geven niet zelden door alle trossen los te gooien.
Het gevoel van vrijheid door inperking ervan: om de meeste festivalterreinen staan hekken. Je loopt er niet gemakkelijk binnen. Eerst betalen. Ben je eenmaal binnen dan is het vieren van je vrijheid-to-the-max alleen mogelijk met een dikke portemonnee.
Doppen dragen
Willem Westermann sprak ruim een half jaar geleden namens de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) op de Nationale Geluidshinderdag 2017. Hij gaf tien tips voor veilig feesten. Dat men denkt deze tips te moeten geven, staaft de bewering dat bezoekers binnen de hekken van het festival andere zeden hanteren dan thuis. De tips gaan veelal over het in acht nemen van je lichamelijke gezondheid, waaronder: niet teveel drinken, niet teveel andere drugs, af en toe rust nemen, niet rijden onder invloed, jezelf niet laten dwingen tot het hebben van seks en, als je dan toch seks hebt, het kiezen voor de rubberen variant.
Elders lees ik onder de pijler ‘I love my ears’ het volgende: “Draag die doppen! Bij geluidsdrukken hoger dan 80 dB is het verstandig om oordoppen te gebruiken. Op deze manier hoor je de muziek nog steeds goed, kun je makkelijker communiceren met je vrienden en je beschermt je gehoor.” Ik blijf het raar vinden dat men adviseert wel doppen te dragen en niet gewoon het geluid zachter te zetten.
Likkebaarden
Westermann (VVEM) beweert dat de omgeving, de fysieke plek waarop een evenement neerstrijkt, van groot belang is voor het overleven van de sector. De sector zegt mee te helpen bij ‘de afweging wat ‘duldbare’ overlast mag zijn’, iets wat ik niet helemaal begrijp. Verder zegt hij binnen de gestelde norm te willen blijven, onder voorwaarde dat die norm voldoende ruimte biedt. Kortom, de VVEM wordt cryptisch als het over haar gastvrouw of -heer gaat. Daar hebben ze dan ook reden toe, want er gaat veel geld om in deze gestaag groeiende sector:
“In totaal geven de bezoekers van de 934 kunst- en cultuurfestivals € 865,3 miljoen uit aan o.a. tickets, eten & drinken en producten/merchandising in 2016. De hoogste bestedingen worden gerealiseerd bij muziekfestivals: € 651,7 miljoen, 75% van de totale bestedingen van festivalbezoekers.”
Dergelijke cijfers doen een regering van boekhouders likkebaarden. Een spontane aanscherping van regels die de sector tegenwerken hoeven we daarom niet te verwachten. Goed dus dat de NSG aandacht voor hinder door festivals met luide muziek vraagt. Fijn onder andere voor mensen die thuis ongestoord van seks willen genieten, en van de slaap die erop volgt. |
Geschreven door Joost
|
woensdag 08 november 2017 23:20 |
“Het was alsof we moesten vechten tegen een groot monster uit een Harry Potter-film”, zei de man die de verwijdering van een vetprop uit het Londense riool leidde. “You have created a monster, and it will destroy you!” schiet me dan als filmliefhebber te binnen. Wout Berger fotografeerde opgepoetste voormalig sterk vervuilde locaties. Hij vreest dat we weinig geleerd hebben van alle gifschandalen. Waarom toch zo somber?
Een honderddertig ton zware afvalprop in het Londense riool. Nieuws met metaforische waarde: de consumptiemaatschappij slibt dicht, dotteren is noodzakelijk. Hierna zou de consumptiemaatschappij moeten revalideren en werken aan haar conditie.
Mest
“Als ik nu weer zo'n fotoserie zou maken, zou ik dingen die milieubelastend zijn vastleggen, zoals de intensieve veeteelt,” zegt fotograaf Wout Berger. “In de gedachte dat we over dertig jaar weer eens kijken wat de gevolgen zijn.”
Enige tijd geleden discussieerde ik met een boer over de toestand in diens sector. Altijd hebben de boeren het gedaan, jammerde hij. Ik probeerde wat nuanceringen, maar het beeld van een redelijke overheid bleef hij verwerpen. Op zeker moment vond ik het zat. “Zonder mestwetgeving zouden de boeren heel Nederland onder een laag mest van een halve meter dik begraven,” zei ik. “Zou dat?” vroeg hij. “Honderd procent zeker,” reageerde ik stellig.
Monster
“You have created a monster, and it will destroy you!” Dit zegt dokter Waldman tegen dokter Frankenstein in de gelijknamige film uit 1931. Het monster van Frankenstein symboliseert het onvermogen van de mens om vooraf de negatieve impact van technologische ontwikkeling te kunnen overzien. Een bron voor doemdenken natuurlijk, een denken waarop Louise Fresco altijd passend reageert. “Laten we nou eerst eens stoppen met alles zomaar een crisis noemen,” zegt ze terecht. “Doemdenken heeft geen enkele zin.”
Het somberen heeft afgedaan sinds we kozen voor een regering die prompt met het groenste regeerakkoord ooit op de proppen kwam. Een schier oneindige afvinklijst, waarop elk vinkje meetbaar een plukje wolkdonkerte uit het nationale gemoed verdrijft. Ik heb vertrouwen in de toekomst. Nederland wordt weer een zonovergoten land, warm ook, subtropisch wellicht. |
|
|
|
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>
|
Pagina 6 van 64 |