Lampen vervangen door led, beter voor milieu en budget

LED verlichting

Zit je nu te lezen met een lamp aan? Is dat misschien een halogeenlamp of nog erger; een energie slurpende gloeilamp? Je kan snel en simpel bezuinigen als je deze lampen vervangt door zuinige ledlampen. Ook voor het milieu zou dit een bijzonder vriendelijke actie zijn. Ledlampen verbruiken 85% minder stroom dan halogeenlampen en zelfs 90% minder stroom dan gloeilampen.

Ledlampen zijn vriendelijk voor je portemonnee

Ledlampen zijn te koop in allerlei soorten en tinten. Een standaard exemplaar kost rond de €6,-. Deze aanschafkosten zijn door het lage stroomverbruik snel terugverdiend en dat zie je meteen terug op de rekening. Een ander voordeel is dat ledlampen veel langer meegaan dan gloeilampen en halogeenlampen. Led is in het gebruik dus goedkoper en je hoeft minder vaak op een wiebelende stoel te staan om ze te vervangen.

Ledlampen zijn vriendelijk voor het milieu

Voor het milieu is het gulzige elektriciteitsverbruik van gloeilampen en halogeenlampen de grootste boosdoener. De benodigde elektriciteit wordt voornamelijk opgewekt via de verbranding van fossiele brandstoffen. Bij deze verbranding komt CO2 vrij, wat nadelige invloed heeft op het klimaat. Door het geringe elektriciteitsverbruik van ledverlichting wordt het milieu veel minder belast.

Hoewel de productiekosten van led hoger ligt dan die van de eerder genoemde lampen zijn deze snel, in ongeveer 300 branduren, al teruggewonnen.

Goed bezig met spaarlampen

Tl-lampen en spaarlampen (CFL’s) zijn bijna net zo zuinig als led. Het nadeel van een spaarlamp is dat het even duurt voordat hij volop licht geeft, ook functioneren ze niet altijd goed bij lage temperaturen. Door het vaak aan-en uitschakelen kan een spaarlamp eerder dan voorspeld kapot gaan.

Overigens kost het continu laten branden van een spaarlamp of tl-lamp altijd meer stroom dan het continu aan en uit doen.

Milieubesparende armaturen; ga voor tweedehands

Een tweedehands product is milieuvriendelijker dan een nieuw product en dat geldt ook voor lampen. Door een tweedehands armatuur, bijvoorbeeld een schemerlamp of een bureaulamp aan te schaffen, hoeft er geen nieuwe geproduceerd te worden. Dat scheelt energie en grondstoffen.

Sluipverbruik voorkomen door schakelaar

Sommige lampen (12 volt) hebben een transformator nodig zodat de netspanning omgezet kan worden. Ook met het licht uit kunnen transformatoren en dimmers stroom verbruiken, Dit stiekeme sluipverbruik kan voorkomen worden door een schakelaar te plaatsen tussen de transformator of dimmer en het stopcontact.

Soms is het noodzakelijk om de dimmer of 12V voeding ook te vervangen. Laat je hierover adviseren en probeer het thuis uit. Door de nieuwe regelgeving is het sluipverbruik van de nieuwste dimmers en voedingen al wel lager dan voorheen.

Energiebesparende tips

Milieu Centraal geeft ook een aantal tips om energie te besparen, op twee daarvan wordt hieronder kort ingegaan:

  • Maak altijd gebruik daglicht.
  • Doe elke keer het licht uit als je een ruimte verlaat, ook als je daar zuinige ledlampen hebt.

Wees zuinig en gebruik daglicht
Door daglicht binnen te laten, is er minder snel behoefte aan kunstmatige verlichting. Met open gordijnen en lichte kleuren in huis, geef je gratis natuurlijk daglicht meer kans. Nog een stap verder om een lagere energierekening te krijgen, is het gebruik van een dakkapel of een lichtkoepel.

Iedereen weg? Lampen uit!
Vind jij het gezelliger om meerdere ruimten verlicht te hebben? Sta eens voorzichtig stil bij de stroomkosten. Het lichtknopje omzetten als je de kamer verlaat, is zo’n makkelijke manier om te besparen, zelfs als je daar ledlampen gebruikt.
In sommige ruimtes gaat de verlichting vaak aan en uit. In die ruimtes kan een bewegingssensor handig zijn. Het licht gaat vanzelf uit als er genoeg daglicht binnenkomt of als er niemand aanwezig is. Een tijdklok kan ook een hulpmiddel zijn. Let er wel op dat zo’n hulpmiddel niet zelf groots in energieverbruik is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *