BTW teruggave zonnepanelen, hoe werkt dat?

Zonnepanelen

Met de huidige onzekerheid in de energiemarkt is het af en toe verstandig om het heft in eigen handen te nemen waar dat mogelijk is. Zo kom je minder voor verassingen te staan en met de meeste initiatieven draag je ook nog je steentje bij aan het milieu. Zonnepanelen op je dak plaatsen is zo’n initiatief dat je zelf kunt regelen en dat een stuk onzekerheid weg kan nemen. Je kan namelijk precies zien wat je verbruikt en wat je nodig hebt. Daarmee zul je nooit onverwachte uitschieters krijgen met betrekking tot de energie rekening. Daarnaast heb je al vaak genoeg gehoord dat er ook nog subsidie aan te vragen is als je de zonnepanelen daadwerkelijk geplaatst hebt, dus dat scheelt ook een hoop in je eerste investering.

Deze subsidie regeling is in de afgelopen jaren vaak veranderd, maar op dit moment is de regeling zo dat je de BTW terug kan krijgen van de eerste aankoop van de zonnepanelen. Dit gaat over de BTW van de zonnepanelen zelf en ook over de BTW van de installatie. De belastingdienst ziet in dit geval namelijk de particulier als ondernemer en daarom kun je je BTW terug krijgen.

Het heet dan ook de kleine ondernemers regeling (KOR). Er wordt wel van je verwacht dat je je bij de Belastingdienst aanmeldt als ondernemer. Dit klinkt een beetje omslachtig, maar gelukkig blijft het alleen bij het aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst zelf. Je hoeft niet echt een onderneming op te starten bij de KVK. Er hoeft verder ook geen omzetbelasting of inkomstenbelasting afgedragen te worden over het geld dat je terug ontvangt. Let er wel goed op dat je alleen in het eerste jaar van deze regeling de BTW terug kan vragen en daarna drie jaar niet.

Aan deze regeling zitten uiteraard een aantal voor- en nadelen. De Belastingdienst ziet in dit geval de particulier als kleine ondernemer, omdat je de elektriciteit die je over hebt terug geeft aan het energie netwerk. En er is een mogelijkheid dat je daar een vergoeding voor ontvangt. Zolang dit onder de €20.000,- per jaar is, is de KOR de beste regeling. Je hoeft in dit geval maar één keer de BTW aangifte te doen. Je hoeft namelijk geen BTW te betalen over de opgewekte stroom. Je kan helaas de BTW die je verder nog betaalt over bijvoorbeeld het onderhoud van de panelen niet verrekenen. Het kan ook allemaal zonder gebruik te maken van de KOR, maar dan sta je bij de Belastingdienst bekend geregistreerd als gewone ondernemer en dan dien je elk kwartaal een BTW aangifte in te dienen.

Moet ik wel of niet deelnemen?

Het gebruik maken van de KOR regeling is eigenlijk alleen maar interessant als je zeker weet dat je in de komende drie jaar maar één keer een investering doet in zonnepanelen en dat je geen zelfstandig ondernemer wordt. Na je eerste investering en het aanvragen van een BTW teruggaaf is het de drie jaar daarna namelijk niet meer mogelijk. Ook als je zelf zelfstandig ondernemer wordt in deze drie jaar dan vervalt de kleine ondernemers regeling.

De drie stappen bij de Belastingdienst.

Als je aan alle eisen van de Belastingdienst voldoet om voor deze regeling in aanmerking te komen is het volgens de Belastingdienst zelf nog maar drie simpele stappen om de BTW terug te vragen. Een aantal van de voorwaarden zijn hier boven al genoemd. De andere twee belangrijke voorwaarden zijn dat op moment van aanvragen niet al zelfstandig mag zijn, dat de zonnepanelen aan jouw eigen naam gefactureerd moeten zijn en dat ook de factuur van het energiebedrijf op jouw naam moet staan. Mocht het via de Belastingdienst toch allemaal niet zo simpel zijn, dan zijn er bedrijven die je hier bij kunnen ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *