Meeldauw bestrijden

Meeldauw bestrijden

Meeldauw is een schimmel die je aan kan treffen op bladeren, stelen en bloemknoppen van planten Het ziet eruit als een soort bloem dat over de bladeren is gestrooid in kleine ronde vormen. Maar het kan zich ook uitbreiden naar de stelen en of bloemknoppen. Het aangetaste blad kan op een gegeven moment geel worden of in het ergste geval afbreken. Meeldauw is een schimmel die best hardnekkig is. Toch zijn er wel manieren om meeldauw te bestrijden of te voorkomen.

De plant besproeien met melk en water

Heb je meeldauw op de bladeren van je plant? Dan kan je het volgende doen om de schimmel te bestrijden. Neem een lege plantenspuit en vul deze ongeveer met de ongeveer de helft melk en water. Met dit watermelk mengsel ga je de bladeren besproeien. Daarna moet je even afwachten. Heeft het mengsel zijn werk gedaan? Dan gaat je plant er weer een stuk mooier en beter uitzien.

Maak je planten extra sterk

Je kan er ook voor zorgen dat de plant wat sterker wordt en meer weerstand heeft tegen allerlei soorten schimmels en ziektes. Dat doe je door je plant goed te verzorgen. Geef je plant wat extra voeding (plantenvoeding) en kijk goed naar de omgeving. Hoe is de luchtvochtigheid en temperatuur en wat heeft de plant nodig om nog sterker te worden beter te groeien. Wat is het beste klimaat voor je plant. Daar hoort natuurlijk ook op de juiste manier water geven bij. Staat de plant veel te vochtig dan krijgen ziektes en schimmels meer kans.

De planten een preventieve behandeling geven.

Ben je toch bang dat je planten na verloop van tijd aangetast gaan worden door meeldauw? Je kan je planten ook preventief behandelen. Op die manier brengen je een soort beschermlaagje aan over de bladeren waardoor de schimmel geen schijn van kans krijgt. Dit kan je doen met spuitzwavel. Mocht je dit willen gebruiken lees dan goed de instructie of gebruiksaanwijzing op de verpakking. Wil je spuitzwavel gebruiken dan moet je er wel opletten dat je dit regelmatig moet herhalen. Dit om ervoor te zorgen dat het middel het meeste effect heeft en de schimmel toch niet ineens kans ziet om toe te slaan.

Aangetast blad weghalen

Naast de schimmel te lijf gaan kan je ook al de aangetaste bladeren zover mogelijk wegsnoeien of knippen. Zit er toch nog wat meeldauw op een blad, bloemknoppen of op de steel dat je niet kan wegknippen? Dan kan je dit er proberen met je vingers er af te vegen. Probeer ook (als de mogelijkheid er is) de plant apart te zetten. Als de meeldauw op je rozen zit die in de tuin staan dan kan dit niet. Heb je deze schimmelsoort op het blad van een kamerplant zitten. Dan kan je deze aangetaste plant wel even een apart plekje geven. Op die manier voorkom je ook dat de meeldauw overspringt naar je andere kamerplanten.

Een chemisch antischimmelmiddel gebruiken

Misschien wil je dit liever niet maar je kan er ook voor kiezen om met een chemisch antischimmelmiddel de meeldauw te bestrijden. Zorg dat je van tevoren even goed de informatie leest die je kan vinden over dit middel of product. Lees ook hierbij even aandachtig de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Wat je beslist moet weten is dat een chemisch antischimmel product een negatieve werking kan hebben op alle bloemen en planten en diertjes die in de buurt van de te behandelen plant staan of leven. Het middel werk effectief om de meeldauw te bestrijden maar je moet er echt heel voorzichtig mee omgaan.