Home Factsheets (509) A Actief bodembeheer

Actief bodembeheer
Geschreven door Joost   
dinsdag 18 november 2008 15:30

(ABB)

Met actief bodembeheer wordt beoogd nieuwe bodemverontreiniging te voorkomen en waar nodig de bodemkwaliteit te verbeteren om de bodem geschikt te maken voor het gewenste gebruik.

Relevantie
Actief bodembeheer is een landelijke ontwikkeling van de laatste jaren waarbij gemeenten en provincies beleids- en beheersplannen met betrekking tot de bodem opstellen.

Uitwerking
Actief bodembeheer is gericht op verantwoord en duurzaam bodemgebruik in een beheersgebied; gemeenten en provincies voeren het beheer.

In principe omvat een beheersgebied het gehele gemeentelijke of provinciale grondgebied. In uitzonderingsgevallen kan ook een gebied dat een gemeente- of provinciegrens overstijgt een beheersgebied vormen.
Het belangrijkste element van actief bodembeheer is een bodeminformatiesysteem. Van dit systeem vormen bodemkwaliteitskaarten een belangrijk onderdeel. Op deze kaarten worden gestructureerd verzamelde gegevens genoteerd waardoor een beter beeld ontstaat van de bodemtoestand op een bepaald moment.

Actief bodembeheer is sterk in ontwikkeling en hangt vooral samen met de veranderingen in het bodemsaneringsbeleid van de afgelopen jaren. Verschillende provincies en gemeenten hebben inmiddels invulling gegeven aan actief bodembeheer.

Bij het toenemen van het inzicht in de bodemkwaliteit en de processen die daarbij een rol spelen wordt het bodembeleid efficiënter en effectiever uitgevoerd en waar nodig bijgesteld.


Gerelateerde factsheets
Bodem
Bodemonderzoek
Bodemsanering
Bodemverontreiniging
Verontreiniging van de bodem
Wet bodembescherming (Wbb)

Link
Helpdesk Water

Laatst aangepast op maandag 17 maart 2014 11:58
 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 01 17 om 13.49.40

Waarom China ons afval niet meer wil?

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nu online

We hebben 243 gasten online

Nieuwsbrief


Boek van de week

Accelerating Sustainable Energy Transition 120Laurence L Delina
Accelerating Sustainable Energy Transition(s) in Developing Countries

''This book explores how the transitions occur in fourteen developing countries and broadly surveys their technological and institutional capacities''
Lees verder

Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals