Bali
Geschreven door Joost   
dinsdag 18 november 2008 10:18

Onder leiding van de regering van Indonesië is van 3 tot en met 15 december 2007 op Bali de klimaattop van de Verenigde Naties gehouden. Tijdens deze vergadering hebben de deelnemers gesproken over de bestrijding van de opwarming van de aarde.

Relevantie
De VN-landen zijn het tijdens deze klimaattop eens geworden over het Bali Action Plan. Dat plan bevat onderwerpen om de klimaatverandering te beperken en de overeenkomst dat over deze onderwerpen in 2009 afspraken moeten zijn gemaakt.

Uitwerking
De Verenigde Naties organiseren bijeenkomsten over het klimaat waarvan de Conference of the Parties (COP) de belangrijkste is. Tot de COP behoren alle landen die het Klimaatverdrag hebben getekend.

De klimaattop op Bali, officieel de UN Climate Change Conference 2007 - Bali Indonesia geheten maar ook COP 13 genoemd, had als doel de weg vrij te maken voor onderhandelingen over een nieuw klimaatakkoord. Dat nieuwe akkoord moet een vervolg geven aan het Kyoto Protocol (1997) dat eind 2012 afloopt.

De 180 VN-landen zijn het tijdens de top eens geworden over het Bali Action Plan. Dit plan geeft aan waarover in de komende twee jaar afspraken moeten worden gemaakt om na 2012 wereldwijd maatregelen te treffen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Ook zijn er afspraken gemaakt over de aanpassingen aan de klimaatverandering. De volgende klimaatconferentie staat gepland voor 2009 in Kopenhagen.

De geïndustrialiseerde landen en de ontwikkelingslanden hebben afgesproken hoe zij de klimaatverandering op aarde willen tegengaan. Het stuk is de blauwdruk voor een nieuw, wereldwijd klimaatbeleid in de jaren na 2012. Het Bali Action Plan is de basis voor een definitief klimaatverdrag, dat in 2009 klaar moet zijn. Voor de overige zaken is een onderverdeling gemaakt tussen ontwikkelde landen en ontwikkelingslanden.

Voor alle ontwikkelde landen, inclusief de VS, heeft men de noodzaak van drastische reducties erkend. Deze noodzaak is gebaseerd op het Fourth Assessment Report van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).
Voor de ontwikkelde landen zijn echter geen concrete getallen opgenomen over de snelheid waarmee de reductie van uitstoot van broeikasgassen moet plaatsvinden.

Men is overeengekomen dat de ontwikkelingslanden in 2009 meetbare, rapporteerbare en verifieerbare acties moeten hebben ondernomen om hun emissies van broeikasgas terug te dringen. Daarvoor worden financiële hulpfondsen opgericht, aangevuld met technologie en opbouw van kennis en expertise.

Gedurende de klimaattop op Bali liepen de spanningen soms hoog op omdat de Verenigde Staten zich bleven verzetten tegen een compromistekst. Een oproep van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft de Amerikanen uiteindelijk over de streep getrokken.


Gerelateerde factsheets
Broeikaseffect
Kyoto
Verandering van klimaat

Links
UNFCCC
Milieu en Natuur Planbureau

Laatst aangepast op maandag 30 juni 2014 08:38
 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nu online

We hebben 193 gasten online

Nieuwsbrief


Boek van de week

psychology 120Susan Clayton Christie Manning
Psychology and Climate Change

''The book lays out the clear relevance of psychological phenomena to perceptions, impacts and behavior''
Lees verder

Agenda algemeen

No current events.

Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals