Home Factsheets (509) B BBT-referentiedocumenten (BREF's)

BBT-referentiedocumenten (BREF's)
Geschreven door Joost   
dinsdag 18 november 2008 15:56

(BREF's)

Dit zijn documenten waarin de voor branches of voor processen beste beschikbare technieken (BBT) worden beschreven.

Relevantie
De toetsing aan de IPPC-richtlijn (in de vorm van een BREF-document) maakt deel uit van de vergunningaanvraag. Dit geldt zowel voor de Wet verontreiniging oppervlaktewateren als voor de Wet milieubeheer.

Uitwerking
De werkwijzen en processen van een bedrijf moeten voldoen aan de Beste beschikbare technieken, om te voldoen aan de Europese richtlijn Integrated Pollution Prevention and Control (IPPC). Deze richtlijn is sinds 1996 van kracht en beoogt een geïntegreerde aanpak om verontreinigingen door industriële activiteiten tegen te gaan. Alle bedrijven die onder de werkingssfeer van deze richtlijn vallen moeten hier vóór 31 oktober 2007 aan voldoen. Dit houdt in dat vrijwel alle grotere industriële productiebedrijven hieraan zullen moeten voldoen. R&D-activiteiten zijn van deze verplichting uitgezonderd.

Er bestaat een tweedeling voor BREF's:

  • Verticale of sectorale BREF's beschrijven de beste beschikbare technieken die specifiek zijn voor een bepaalde branche. Voorbeelden hiervan zijn de BREF intensieve veehouderij en de BREF organische fijnchemie.
  • Horizontale BREF's beschrijven de beste beschikbare technieken voor bepaalde brancheoverschrijdende processen. Voorbeelden hiervan zijn de BREF energie-efficiëntie en de BREF koelsystemen.

De aanwijzing van documenten die bij vergunningverlening geraadpleegd moeten worden bij het vaststellen van BBT is geregeld in een ministeriële regeling, de Regeling aanwijzing BBT-documenten. In de bijlage van deze regeling staat een overzicht van documenten waarmee in ieder geval rekening gehouden moet worden.

Voor installaties die al dan niet onder de IPPC-richtlijn vallen is in de regeling een overzicht van BBT-documenten opgenomen.

Het spreekt voor zich dat de beste beschikbare technieken continu in ontwikkeling zijn. Daarom zullen de BREF's geregeld herzien moeten worden; hiervoor staat een frequentie van drie jaar.


Gerelateerde factsheets
Beste beschikbare technieken (BBT)
IPPC-richtlijn
Wm-vergunning

Link
Infomil

Laatst aangepast op maandag 30 juni 2014 08:41
 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nu online

We hebben 178 gasten online

Nieuwsbrief


Boek van de week

psychology 120Susan Clayton Christie Manning
Psychology and Climate Change

''The book lays out the clear relevance of psychological phenomena to perceptions, impacts and behavior''
Lees verder

Agenda algemeen

No current events.

Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals