Home

Bioplastics
Geschreven door Joost   
dinsdag 18 november 2008 16:17

Bioplastics zijn kunststoffen die gefabriceerd worden met natuurlijke producten als basismateriaal en die biologisch afbreekbaar kunnen zijn.

Relevantie
Bioplastics zijn in veel gevallen composteerbaar en bij de productie ervan wordt er over het algemeen bespaard op fossiele brandstoffen doordat er geen gebruik wordt gemaakt van aardolie, de gebruikelijke grondstof voor synthetische kunststoffen.

Uitwerking
Bioplastics (of biopolymeren) worden meestal geproduceerd uit natuurlijke materialen, het vaakst uit mais. De daarnaast meest gebruikte materialen zijn:

  • Zetmeel, gewonnen uit bijvoorbeeld aardappels, tarwe of tapioca
  • Cellulose
  • (Poly)melkzuur

Synthetische kunststoffen die op aardolie gebaseerd zijn, leveren een grotere bijdrage aan het afvalprobleem.

Aangezien de bestanddelen van bioplastics echter uit duurzame bronnen afkomstig zijn en bioplastic producten volledig afbreekbaar zijn, is hier sprake van een gesloten kringloop. De biokunststof wordt - al dan niet onder geconditioneerde omstandigheden - door schimmels en bacteriƫn afgebroken tot water (H2O) en kooldioxide (CO2). Door fotosynthese onder invloed van zonlicht kan het kooldioxide weer door planten met bladgroen (chlorofyl) omgezet worden in zetmeel.

Biopolymeren zijn volledig composteerbaar waarbij de natuurlijke afbraaktijd sterk varieert: van een week tot een jaar. Dit is zowel afhankelijk van de condities waaronder het materiaal afbreekt, alsook van de eigenschappen van de biokunststof. Als bioplastics worden bedrukt kan dat nadelig zijn voor de afbreekbaarheid.

Een nadeel dat aan bioplastic kleeft, is het beslag dat dit materiaal legt op landbouwgrond. Er worden immers gewassen gekweekt voor niet eetbare producten, zoals ook het geval is bij bijvoorbeeld biobrandstoffen. Al zijn er ook alternatieven die minder grond in beslag nemen.

Er bestaat een Kiemplantlogo waarmee wordt aangegeven dat het product zonder negatieve gevolgen voor de compostering en de compostkwaliteit met het gft-afval kan worden afgevoerd.


Gerelateerde factsheets
Compostering van bioplastic
Cradle to cradle
Gft-afval

Links
Bioplastics startpagina

 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nieuwsbrief


Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals