Home

Chemisch zuurstofverbruik (CZV)
Geschreven door Joost   
dinsdag 18 november 2008 18:35

Chemisch zuurstofverbruik (CZV) is de waarde die aangeeft hoeveel chemisch oxidatiemiddel nodig is om organische vervuiling volledig te oxideren. CVZ wordt uitgedrukt in milligram zuurstof per liter afvalwater.

Relevantie
Het CZV geeft het gehalte aan organisch oxideerbaar materiaal weer en is tevens een maat voor de vervuilingsgraad van organisch verontreinigd afvalwater.

Uitwerking
Micro-organismen zoals bacteriƫn kunnen de meeste vervuiling in afvalwater afbreken. Bij te veel organische materialen in afvalwater is daarin naar verhouding te weinig zuurstof aanwezig voor eventuele andere organismen.

Het CZV geeft het gewicht aan zuurstof weer dat verbruikt wordt om het oxideerbare materiaal af te breken; het wordt uitgedrukt in milligram per liter (mg O2 / l).

In tegenstelling tot het biologische zuurstofverbruik (BZV) - een andere methode om de hoeveelheid organische stoffen in het water te bepalen - bepaalt het CZV de oxidatie van vrijwel de volledige hoeveelheid organisch materiaal tot koolstofdioxide. Het CZV maakt geen onderscheid tussen biologisch actieve organische stoffen en biologisch inactieve organische stoffen. Het CZV heeft als duidelijk voordeel boven het BZV dat de bepaling van het CVZ slechts drie uur duurt tegenover vijf tot zeven dagen voor het BZV.

De Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) beschrijft een standaardmethode voor de bepaling van de CZV in de ISO-6060-richtlijn.


Gerelateerde factsheets
Afvalwater
Afvalwaterbehandeling
Biologisch zuurstofverbruik (BZV)
Inwoner-equivalent
Vervuilingswaarde 

 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nieuwsbrief


Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals