Home Factsheets (509) C Compostering van bioplastic

Compostering van bioplastic
Geschreven door Joost   
dinsdag 18 november 2008 18:43

De meeste bioplastics of biopolymeren zijn biologisch afbreekbaar en kunnen bijvoorbeeld als verpakkingsmateriaal samen ander met biologisch materiaal zoals voedselresten, worden gecomposteerd.

Relevantie
Bioplastics of biopolymeren zijn een alternatief voor synthetische bulkplastics. Ze leveren vanwege hun composteerbaarheid geen bijdrage aan het huidige afvalprobleem.

Uitwerking
Bioplastics of biopolymeren worden als duurzaam beschouwd, omdat ze zijn geproduceerd uit natuurlijke materialen en daardoor niet bijdragen aan het broeikaseffect.

Verwijdering van bioplastics in de afvalfase vindt plaats door middel van:

  • Vergisting
  • Verbranding
  • Compostering

Vergisting is een vorm van biologische afbraak die vergelijkbaar is met compostering. Bij vergisting vindt de biologische afbraak echter plaats onder zuurstofloze condities waardoor biogassen ontstaan zoals methaan (CH4).

Een andere manier van verwijdering van bioplastics is verbranding in een afvalverbrandingsinstallatie (AVI). Daarbij kan een deel van de energie teruggewonnen worden. Vanwege de hoge verbrandingswaarde van bioplastics en het lage gehalte aan verontreinigingen is verbranding gecombineerd met energieproductie een geschikte verwerkingsmethode.

De meest toegepaste wijze van verwerking van biopolymeren is compostering samen met de gft-fractie van huishoudelijk afval. Hier wordt de biokunststof - al of niet onder geconditioneerde omstandigheden - door schimmels en bacteriën afgebroken tot water (H2O) en kooldioxide (CO2).

De natuurlijke afbraaktijd van bioplastics tijdens compostering kan uiteenlopen van een week tot een jaar. Dit is zowel afhankelijk van de eigenschappen van de biokunststof als van de condities waaronder het materiaal afbreekt. Het bedrukken van biopolymeren remt in veel gevallen de afbraak. Dit houdt verband met het feit dat de momenteel toegepaste inkten niet biologisch afbreekbaar zijn.

Er bestaat een kiemplantlogo dat aangeeft dat het product zonder negatieve gevolgen voor de compostering en de compostkwaliteit kan worden afgevoerd met het gft-afval. Bovendien is een Europese norm NEN-EN 13432 (of ISO 17088:2008) in het leven geroepen voor composteerbare verpakkingsmaterialen: Packaging - Requirements for packaging recoverable through composting and biodegradation. Volgens deze norm moet voor een composteerbaar product aangetoond worden dat:

  • De onderdelen en materialen van het product biologisch afbreekbaar zijn
  • Het totale product gedurende het composteerproces uiteenvalt
  • Het product geen nadelige invloed heeft op het composteerproces
  • De kwaliteit van de compost niet nadelig wordt beïnvloed.

Gerelateerde factsheets
Afvalverbranding
Bioplastics
Compostering
Gft-afval

Links
Bioplastics.startpagina
Universiteit Wageningen

Laatst aangepast op woensdag 02 juli 2014 14:27
 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nu online

We hebben 153 gasten online

Nieuwsbrief


Boek van de week

psychology 120Susan Clayton Christie Manning
Psychology and Climate Change

''The book lays out the clear relevance of psychological phenomena to perceptions, impacts and behavior''
Lees verder

Agenda algemeen

No current events.

Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals