Home

Flocculatie
Geschreven door Joost   
dinsdag 18 november 2008 19:12

Flocculatie is een reinigingstechniek waarbij door vlokvorming fijne deeltjes in afvalwater samenklonteren wat afscheiding van de verontreiniging mogelijk maakt.

Relevantie
In de waterzuivering wordt vaak gebruikt gemaakt van de flocculatietechniek.

Uitwerking
Het doel van flocculatie is dat de (verontreinigings-)deeltjes gemakkelijker zinken of beter filtreerbaar worden en dus beter gescheiden kunnen worden.

Flocculatie vindt doorgaans plaats na het coagulatieproces. Bij coagulatie groeien verontreinigingsdeeltjes in korte tijd aan tot vlokkernen van circa 1 mm. Vanaf deze vlokgrootte kunnen de deeltjes alleen nog maar groeien.

Flocculatie hangt af van botsingen tussen de vlokken onderling. De frequentie van de botsingen en de kans dat botsende deeltjes aan elkaar blijven kleven spelen daarbij een rol. Daarom heeft roeren van de substantie een versterkend effect op vlokvorming.

De vlokgroei kan verbeterd of versneld worden door het toevoegen van vlokhulpmiddelen zoals poly-elektrolieten. Poly-elektrolieten zijn in water oplosbare polymeren die zeer specifiek werken, afhankelijk van hun eigenschappen en het te zuiveren water.

Na het flocculatieproces kunnen de samengeklonterde deeltjes worden verwijderd door:

  • Bezinking
  • Filtratie
  • Flotatie
  • Membraanfiltratie

Voor elk type (afval)water dienen proefondervindelijk de optimale coagulatie- en flocculatiecondities met de bijbehorende chemicaliƫn te worden vastgesteld.


Gerelateerde factsheets
Afvalwaterbehandeling
Flotatie
Zuiveringstechnieken

Links
Energie en milieu informatiesysteem (Vlaanderen)
Aqua Nederland

 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nieuwsbrief


Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals