Home

Flotatie
Geschreven door Joost   
dinsdag 18 november 2008 19:15

Flotatie is een veel gebruikte techniek om verontreinigingen in water - zoals oliƫn, vetten, zwevend en gesuspendeerd materiaal - uit water te scheiden op basis van verschillen in soortelijke massa en oppervlakteactiviteit.

Relevantie
Deze methode wordt bijvoorbeeld gebruikt om vetten in slachterijen af te scheiden van water, maar wordt ook toegepast in primaire productieprocessen, bijvoorbeeld om mineralen te concentreren in de mijnbouw. Men onderscheidt verschillende soorten flotatie: gewone flotatie en air flotatie.

Uitwerking
Bij gewone flotatie scheidt een verontreiniging zich van het afval zonder dat er lucht in wordt geblazen. Deze toepassing is bijvoorbeeld te gebruiken bij de scheiding van vetten uit water. Omdat vetten lichter zijn dan water, komen de vetten vanzelf op het water te liggen, waardoor ze makkelijk af te scheiden zijn.

Bij air-flotatie brengt men luchtbellen in contact met verontreinigingen in afvalwater. Deze verontreinigingen hebben een grotere affiniteit voor de luchtbellen dan voor water; daardoor blijven de bellen aan de verontreinigingen zitten. Doordat ze samen lichter zijn dan water gaan ze op het water liggen en zijn ze makkelijk af te scheiden. Om de affiniteit te vergroten kan men hierbij ook hulpmiddelen toepassen, zoals vlokmiddelen.


Gerelateerde factsheets
Afvalwaterbehandeling
Zuiveringstechnieken

Link
Energie en Milieu Infomatiesysteem (Vlaanderen)

 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nieuwsbrief


Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals