Home Factsheets (509) F Foto-voltaïsche cellen (PV-cellen)

Foto-voltaïsche cellen (PV-cellen)
Geschreven door Joost   
dinsdag 18 november 2008 19:15

Een Foto-voltaïsche cel (of: zonnecel) is een instrument dat de stralingsenergie van de zon omzet in elektrische energie.

Relevantie
De toepassing van PV-cellen zorgt er in het kader van duurzame energie voor dat het gebruik van fossiele energiebronnen wordt verminderd.

Uitwerking
Zonnestraling kan op meerdere manieren worden omgezet. De meest toegepaste manieren zijn:

  • Fotovoltaïsche omzetting door middel van PV-cellen (photo-voltaïsche cellen)
  • Thermische omzetting, doorgaans met zonneboilersystemen

Het werkingsprincipe van een zonnecel is fotovoltaïsche omzetting. Hierbij wordt een fotonenstroom (licht) direct omgezet in elektriciteit.

De meeste zonnecellen zijn gemaakt op basis van silicium of germanium als halfgeleider. Een halfgeleider heeft de eigenschap dat wanneer er licht op valt, elektronen een hogere energie krijgen waardoor er een spanningsverschil ontstaat tussen de twee contacten van de zonnecel. Het silicium bestaat uit twee lagen, de zogenaamde N-laag en P-laag. Het verschil in de twee lagen ontstaat door chemische toevoegingen. Hierdoor ontstaat een spanningsverschil over het scheidingsvlak. Onder invloed van licht worden er extra elektronen in de zonnecel losgemaakt. Door een elektrische verbinding tussen beide lagen te maken, ontstaat een elektrische stroom.

Zonnecellen zijn meestal aan elkaar gekoppeld in een zonnepaneel. In zonnepaneel zijn de cellen tegen weersinvloeden beschermd. Clustering van een aantal zonnepanelen vormt een zogenaamd PV-systeem. De PV-systemen kunnen gebruikt worden voor:

  • autonome toepassing
  • (elektriciteits-)netgekoppelde toepassing.

Autonome PV-systemen zijn systemen die volledig op zichzelf, dus los van het elektriciteitsnet functioneren. Netgekoppelde PV-systemen zijn gekoppeld aan het elektriciteitsnet. De gelijkspanning wordt door middel van een omvormer omgezet naar de juiste wisselspanning. De overproductie van elektriciteit uit het PV-systeem wordt afgestaan aan het elektriciteitsnet. Wanneer er meer elektriciteit verbruikt wordt dan het PV-systeem produceert, dan wordt het tekort aangevuld vanuit het elektriciteitsnet.

De terugverdientijd van de investering in een PV-systeem ligt momenteel tussen de 10 en 15 jaar, terwijl zonnepanelen een levensduur hebben van zo'n 25 jaar.


Gerelateerde factsheets
Duurzame energie
Zonneboiler

Link
Energieonderzoek Centrum Nederland

Laatst aangepast op maandag 14 juli 2014 11:27
 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nu online

We hebben 72 gasten online

Nieuwsbrief


Boek van de week

psychology 120Susan Clayton Christie Manning
Psychology and Climate Change

''The book lays out the clear relevance of psychological phenomena to perceptions, impacts and behavior''
Lees verder

Agenda algemeen

No current events.

Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals