Home

Geluidsisolatie
Geschreven door Joost   
dinsdag 18 november 2008 19:22

Geluidsisolatie is de verzamelnaam van alle maatregelen en voorzieningen tussen geluidsbron en geluidsontvanger die bedoeld zijn om het doordringen van ongewenst geluid te voorkomen of te beperken.

Relevantie
Geluidsisolatie is een van de mogelijkheden om het verspreiden of doordringen van ongewenste geluiden te beperken.

Uitwerking
In de praktijk vindt veelal geluidsisolatie plaats in woningen ter bescherming tegen het geluid vanuit de omgeving. Dit betreft vaak het geluid van vliegverkeer, autowegen en railverkeer of van industriegeluid.

In veel gevallen komen bij woningen vooral de ramen voor verbetering in aanmerking. Dubbel glas is voor geluidsisolatie zeer effectief, zeker indien er een grote ruimte (spouw) wordt aangebracht tussen de twee glazen vlakken én glasvlakken van verschillende dikte worden gebruikt. In situaties waar een grote geluidsreductie behaald moet worden, is driedubbel glas een goede optie.

Het spreekt voor zich dat geluidsisolatie geen werking meer heeft wanneer ramen geopend worden. In gevallen waarin toch geventileerd moet worden, zijn zogenaamde suskasten voor ventilatieroosters een goede oplossing. Deze reduceren het geluidsniveau terwijl er wel contact met de buitenlucht is.

In sommige gevallen moeten muren of daken van een woning tegen ongewenst geluid geïsoleerd worden. De Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 5070 geeft hiervoor praktische bouwkundige details.


Gerelateerde factsheets
Bron
Geluiddemper
Geluidsoverdracht

 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nieuwsbrief


Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals