Home

Groene energie
Geschreven door Joost   
dinsdag 18 november 2008 19:27

Groene energie is energie die is opgewekt uit schone en duurzame energiebronnen.

Relevantie
Door groene energie op te wekken en te gebruiken wordt het gebruik van fossiele brandstoffen verminderd, uitstoot van broeikasgassen vermeden en blijft het broeikaseffect beperkt.

Uitwerking
Groene energie is, in tegenstelling tot de gewone, zogeheten grijze energie, niet opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen, maar met behulp van zonlicht, wind, waterkracht of biomassa.

Het grote voordeel van de laatstgenoemde bronnen is dat ze onuitputtelijk zijn en bovendien geen of nauwelijks vervuilende stoffen bevatten. Ze veroorzaken geen directe CO2-uitstoot en bij de verbranding of vergassing van biomassa wordt de uitstoot gecompenseerd omdat net zoveel CO2 vrij komt als de planten tijdens hun groei hebben opgenomen. Door gebruik van groene energie neemt het broeikaseffect dus niet langer toe.

Kernenergie is weliswaar onuitputtelijk, maar kan niet als groen betiteld worden omdat het radioactieve afval dat overblijft niet als schoon kan worden aangemerkt.

De overheid wil via de Wet milieukwaliteit elektriciteitsproductie (MEP) de Nederlandse productie van groene energie stimuleren.

De markt voor groene stroom is op 1 juli 2001 door de overheid vrijgegeven. Door middel van subsidie is het gebruik van groene stroom gestimuleerd, waardoor deze concurrerend werd met normale stroom. Producenten van groene stroom leveren hun elektriciteit aan het elektriciteitsnet, waarna de stroom niet meer is te onderscheiden van normale stroom.

Om te verzekeren dat energiebedrijven daadwerkelijk groene energie inkopen, geeft de organisatie TenneT namens het ministerie van Financiƫn groencertificaten uit. De normen voor deze certificaten worden door EU-richtlijnen bepaald.

In december 2004 hadden circa 2.900.000 huishoudens (ruim 41%) gekozen voor groene stroom. Ongeveer 12% van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland werd toen opgewekt door duurzame, schone energiebronnen uit binnen- en buitenland.


Gerelateerde factsheets
Bio-energie
Duurzame energie
Duurzame ontwikkeling

Links
Milieuloket
Rijksoverheid

 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nieuwsbrief


Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals