Home

Groente-, fruit- en tuinafval (GFT)
Geschreven door Joost   
dinsdag 18 november 2008 19:28

Groente-, fruit- en tuinafval is organisch huishoudelijk afval dat gescheiden moet worden aangeboden, zodat er compost van gemaakt kan worden.

Relevantie
Gemeenten zijn sinds 1994 verplicht deze afvalstroom gescheiden in te zamelen.

Uitwerking
Bijna de helft van ons huishoudelijk afval bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval. Dit GFT-afval is van plantaardige of dierlijke oorsprong. In de natuur verteren deze stoffen en dienen ze als voeding voor planten en dieren.

Van puur GFT-afval kan compost gemaakt worden. Van de ongeveer 600.000 ton compost die in de 25 Nederlandse composteerinstallaties geproduceerd wordt, gaat ruim de helft naar de land- en tuinbouw, waar het wordt gebruikt als meststof en bodemverbeteraar.

Naast compostering zijn er verwerkingsmethoden waarbij het GFT-afval door middel van vergisting of vergassing wordt omgezet in gasvormige verbindingen (methaan en kooldioxide) die na reiniging aan het gasnet kunnen worden toegevoegd.

Sinds januari 1994 zijn gemeenten verplicht GFT-afval gescheiden in te zamelen en vervolgens te verwerken tot compost. Daardoor hoeft er minder afval gestort of verbrand te worden en is de schade aan het milieu kleiner.

In 2002 werd in totaal 1,4 miljard kilo huishoudelijk GFT-afval gescheiden ingezameld. Dit betreft slechts 52 % van de totale hoeveelheid huishoudelijk GFT-afval; de rest is bij het restafval terechtgekomen.

Bedrijven zijn op basis van een milieuvergunning of van algemene regels zelf verantwoordelijk voor het scheiden van hun afvalstoffen en dus ook voor groente-, fruit- en tuinafval.


Gerelateerde factsheets
Afvalstoffen
Bedrijfsafval
Wetgeving afvalstoffen

Links
Milieucentraal
Milieuloket
Rijksoverheid

 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nieuwsbrief


Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals