Joost quote...

...Olof van der Gaag (directeur bij de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) : "Het klimaat over het klimaat is positiever dan ooit" .

Home Factsheets (509) K Kristallisatie

Kristallisatie
Geschreven door Joost   
dinsdag 18 november 2008 19:58

Kristallisatie is een fysisch proces waarbij een vaste fase ontstaat vanuit een vloeistof, een oplossing, een damp of vanuit een andere vaste kristallijne stof.

Relevantie
Kristallisatie als waterzuiveringstechniek houdt in dat men in water opgeloste anorganische componenten op geschikt dragermateriaal laat neerslaan.

Uitwerking
Het kristallisatieproces wordt op grote schaal toegepast voor:

  • Ontharding van leiding- en proceswater
  • Zuivering van afvalwater

Kristallisatie als onthardingsstap van drink- en proceswater beoogt de verwijdering van specifieke ionen uit de oplossing. Hierbij kan aan het water een reagens toegevoegd worden dat een onoplosbaar zout vormt met het te verwijderen ion.

In principe kunnen door middel van kristallisatie als zuiveringsstap uit afvalwater vrijwel alle volgende stoffen verwijderd worden:

  • Metalen
  • Zware metalen
  • Metalloïden
  • Anionen
  • Fosfaten

Voor de toepassing in afvalwaterzuivering voert men kristallisatie uit in een korrelreactor. Een dergelijke reactor bestaat uit een cilindrische kolom, gedeeltelijk gevuld met geschikt entmateriaal (meestal filterzand), waarop kiemvorming en kristalgroei kan optreden.

Door het grote contactoppervlak van het gefluïdiseerde bed treedt zeer snel volledige kristallisatie op. De korrels groeien geleidelijk aan en zakken als gevolg van hun gewicht naar beneden. Regelmatig kunnen de kristallen worden afgetapt. Meestal wordt het effluent gedeeltelijk gerecirculeerd.

Door middel van kristallisatie kunnen tevens kristallen met een hoge zuiverheidsgraad, zoals specifieke zouten, afgescheiden worden met het oog op een andere toepassing.


Gerelateerde factsheets
Afvalwater
Afvalwaterbehandeling
Zuiveringstechnieken

Link
Energie en Milieu Informatiesysteem (Vlaanderen)

Laatst aangepast op maandag 21 juli 2014 09:07
 

Video van de week

Video van de week

doppen3

Een zee vol drijvende doppen 

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nu online

We hebben 209 gasten online

Nieuwsbrief


Boek van de week

Natuurbeschermingsrecht 120Fleur Onrust, Paul Herder, Sander Kole, Peter Mendelts, Teun Verstappen, Maurice Stassen en Alexandra de Waard
Handboek Natuurbeschermingsrecht

''Het boek geeft een actueel en diepgaand inzicht in de kern van de Wet natuurbescherming, maar blijft wel steeds praktisch en voor de praktijk toepasbaar.''
Lees verder

Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals