CDM
Geschreven door Joost   
dinsdag 18 november 2008 18:34

(Clean Development Mechanism / Joint Implementation)

Joint Implementation en Clean Development Mechanism zijn instrumenten die landen kunnen inzetten om emissiereducties van broeikasgassen te bereiken.

Relevantie
De emissiereducties komen voort uit de verplichtingen die het Kyoto Protocol stelt.

Uitwerking
In het Kyoto Protocol hebben de geïndustrialiseerde landen ingestemd met een doelstelling voor de reductie van broeikasgasemissies. Deze doelstelling moet tussen 2008 en 2012 zijn bereikt.

Voor de aanpak van de reductie van broeikasgasemissies maakt het niet uit waar de uitstoot wordt verminderd.

Maatregelen in het ene land kunnen kosteneffectiever zijn dan die in het andere. Daarom biedt het Kyoto Protocol de mogelijkheid om broeikasgassen daar te reduceren waar dat het goedkoopst kan. Dit zijn de zogenaamde flexibele Kyoto-mechanismen. Het bekendst zijn Joint Implementation (JI) en Clean Development Mechanism (CDM).

Het Kyoto Protocol bevat drie flexibele instrumenten waarmee landen hun emissiereducties op een kosteneffectieve manier kunnen bereiken:

  • Internationale CO2-emissiehandel
  • Joint Implementation (gemeenschappelijke uitvoering)
  • Clean Development Mechanism (het mechanisme voor schone ontwikkeling)

De kern van zowel CDM als JI is dat landen met reductieverplichtingen deze in andere landen kunnen realiseren. Een land met een reductieverplichting investeert op deze manier in een project in een ander land waarmee broeikasgasemissies worden verminderd. Het investerende land krijgt vervolgens de behaalde emissiereducties in de vorm van emissierechten.

Joint Implementation Credits die zijn verdiend met Joint Implementation worden Emission Reduction Units (ERU's) genoemd.

In de praktijk kunnen ERU's worden verdiend door reducties te behalen in Centraal- en Oost-Europese landen. Nederland financiert en ondersteunt bijvoorbeeld de bouw van een windmolenpark in Roemenië. Als daardoor de bouw van een kolencentrale wordt vermeden, mag Nederland de verminderde uitstoot meetellen voor de eigen Kyoto-doelstelling.

Credits die zijn verdiend met het Clean Development Mechanism worden CER's genoemd (Certified Emission Reductions). Nederland kan CER's op dezelfde manier verdienen als ERU's, met dit verschil dat CER's worden verdiend door het opzetten van emissiereducerende projecten in ontwikkelingslanden die zelf geen reductieverplichtingen hebben.

Doordat er nog een aantal technische voorzieningen moet worden getroffen, is het gebruik van CDM-rechten pas mogelijk vanaf najaar 2007; ze kunnen nu al wel worden opgebouwd. JI-rechten kunnen pas vanaf 2008 opgebouwd worden.


Gerelateerde factsheets
Broeikaseffect
Emissiehandel
Kyoto
Verandering van klimaat

Links
KNMI
Nederlandse Emissieautoriteit

Laatst aangepast op maandag 15 december 2008 13:08
 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nu online

We hebben 103 gasten online

Nieuwsbrief


Boek van de week

psychology 120Susan Clayton Christie Manning
Psychology and Climate Change

''The book lays out the clear relevance of psychological phenomena to perceptions, impacts and behavior''
Lees verder

Agenda algemeen

No current events.

Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals