Joost quote...

...Pieter Boot is Hoofd sector Klimaat, Lucht en Energie bij het Planbureau voor de Leefomgeving: 'Eerste stappen zijn makkelijker dan volhardend doorgaan op ingeslagen weg’. 

Home Factsheets (509) M Membraanbioreactor

Membraanbioreactor
Geschreven door Joost   
dinsdag 18 november 2008 20:08

In een membraanbioreactor (MBR) wordt afvalwater gezuiverd. Door gebruik van membranen kunnen hoge concentraties (bio)-katalysatoren en daardoor hoge omzettingssnelheden gehaald worden.

Relevantie
Door gebruik van een MBR kan men hoge omzettingssnelheden bereiken. Er is daardoor in vergelijking met conventionele technieken weinig ruimte nodig.

Uitwerking
Bij veel verontreinigingsituaties is biologische behandeling een mogelijkheid.

Bij de biologische behandeling van afvalwaterstromen in communale waterzuiveringen is de concentratie (bio-)katalysator de snelheidsbeperkende stap bij de zuivering van afvalwater.

In een membraanbioreactor wordt in een aparte stap het gezuiverde water door membranen geperst. Het bacteriemateriaal blijft achter en wordt teruggevoerd naar het nog te zuiveren afvalwater. De scheiding van bacterie-materiaal van het gezuiverde water door middel van een membraan zorgt ervoor dat een hogere concentratie bacteriemateriaal in het te zuiveren water bereikt wordt in vergelijking met communale zuiveringen. Deze scheiding met een membraan is dan ook veel effectiever dande veelal in communale zuiveringen gebruikte bezinktanks.

Grote voordelen van een MBR zijn:

  1. De hoge omzettingssnelheden per volume-eenheid.
  2. Het feit dat hij moeilijk afbreekbare stoffen beter kan afbreken dan de reguliere Rwzi's. Dit is het gevolg van het feit dat de bacterien in vergelijking met communale zuiveringen relatief lang in contact zijn met het afvalwater. De bacteriën kunnen zich langer aanpassen.

Gerelateerde factsheets
Afvalwater
Afvalwaterbehandeling
Zuiveringstechnieken

Link
Lenntech

Laatst aangepast op maandag 21 juli 2014 09:50
 

Video van de week

Video van de week

1008827

Smeltend Zwitserleven

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nu online

We hebben 251 gasten online

Nieuwsbrief


Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals