Home Factsheets (509) M Milieu-economie

Milieu-economie
Geschreven door Joost   
dinsdag 18 november 2008 20:13

Milieu-economie doet onderzoek naar de economische effecten van internationale, nationale en lokale milieuwet- en regelgeving. Met milieu-economische regels wil men het milieu als schaars goed optimaal aanwenden.

Relevantie
Milieu-economie gaat over het gebruik van het milieu, de waarde van het milieu en de milieueffecten van economische activiteiten.

Uitwerking
Milieu-economisch onderzoek kan bijvoorbeeld bestaan uit een kosten-batenanalyse van een bepaald economisch beleid in relatie tot luchtvervuiling of waterkwaliteit. Op deze manier kan door het gebruik maken van de marktwerking en een meer integrale benadering van milieuproblemen een beter milieu worden gecreëerd.

Centraal in de milieu-economie staat het concept van externaliteiten. Dit zijn externe milieueffecten die niet worden meegenomen in de kosten-batenanalyse.

Als mensen niet geprikkeld worden om deze externaliteiten mee te nemen in hun overweging, (ofwel: te internaliseren) zal volgens de milieu-economische theorie te weinig bescherming van de natuur plaatsvinden. Dit vermindert de levenskwaliteit van de maatschappij.

De oplossing voor veel milieuproblemen is volgens de milieu-economische benadering internalisatie van de externaliteiten. Daardoor worden bij afwegingen en beslissingen alle milieueffecten meegenomen, dus ook de negatieve.

Activiteiten die bijdragen aan de oplossing zijn:

  • Beter gedefinieerde eigendomsrechten
  • Stimulerende subsidies die beëindiging van milieuvervuiling beogen
  • Quota op vervuiling
  • Milieuwetgeving

Om dit te kunnen verwezenlijken is een overkoepelende autoriteit nodig, bijvoorbeeld een wetgever. Door de globalisering vinden steeds meer afwegingen op wereldniveau plaats. Vaak is er echter geen overkoepelende autoriteit die dergelijke wet- en regelgeving effectief kan onderhouden en handhaven.


Gerelateerd factsheet
Kosteneffectiviteit

Link
CE Delft

Laatst aangepast op maandag 21 juli 2014 09:57
 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nu online

We hebben 170 gasten online

Nieuwsbrief


Boek van de week

psychology 120Susan Clayton Christie Manning
Psychology and Climate Change

''The book lays out the clear relevance of psychological phenomena to perceptions, impacts and behavior''
Lees verder

Agenda algemeen

No current events.

Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals