Home Factsheets (509) M Milieu-investeringaftrek (MIA)

Milieu-investeringaftrek (MIA)
Geschreven door Joost   
dinsdag 18 november 2008 20:14

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) is een belastingmaatregel waarmee de Nederlandse overheid bedrijven wil stimuleren tot de aanschaf van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.

Relevantie
Het doel van de MIA is het stimuleren van milieu-investeringen die in het belang zijn van de bescherming van het Nederlandse milieu.

Uitwerking
MIA is een fiscale aftrekregeling van de ministeries van Financiën en Infrastructuur en Milieu voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De Aanwijzingsregeling milieu-investeringsaftrek biedt ondernemers de mogelijkheid om 15, 30 of 40% van de investeringskosten in mindering te brengen op de fiscale winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.

Elke onderneming die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt, kan in principe gebruik maken van de MIA. Om in aanmerking te komen voor de MIA dient ten minste aan de onderstaande voorwaarden te zijn voldaan:

  • Het bedrijfsmiddel staat op de Milieulijst die jaarlijks wordt opgesteld voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
  • De investering moet betrekking hebben op de aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel.
  • Voor de MIA moet het bedrag aan milieu-investeringen ten minste € 2100 zijn.

Sinds 2006 is de Milieulijst van de MIA dezelfde als die van een andere subsidieregeling, de Willekeurige (of: Vrije) afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). De MIA en de VAMIL kunnen naast elkaar worden toegepast.

Deze Milieulijst MIA / VAMIL (officieel de Aanwijzingsregeling willekeurige afschrijving en investeringsaftrek milieu-investeringen 2007), somt alle technologieën op die in aanmerking komen voor de milieu-investeringsaftrek (MIA) of de willekeurige afschrijving milieu-investering. De regeling is per 1 januari 2007 in gegaan.

Als een ondernemer in aanmerking wil komen voor de MIA dient binnen drie maanden na de aanschaf van een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel een melding hiervan bij Bureau IRWA (Investeringsregelingen en Willekeurige Afschrijving) te Breda te zijn ontvangen.


Gerelateerde factsheets
Subsidie
Vrije afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Links
Belastingdienst
SenterNovem

Laatst aangepast op maandag 21 juli 2014 09:59
 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nu online

We hebben 184 gasten online

Nieuwsbrief


Boek van de week

psychology 120Susan Clayton Christie Manning
Psychology and Climate Change

''The book lays out the clear relevance of psychological phenomena to perceptions, impacts and behavior''
Lees verder

Agenda algemeen

No current events.

Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals