Home Factsheets (509) M Milieubeleid, internationaal

Milieubeleid, internationaal
Geschreven door Joost   
dinsdag 18 november 2008 20:12

We spreken van internationaal milieubeleid als het gaat om beleid dat is neergelegd in verdragen op milieugebied tussen twee of meer landen.

Relevantie
In het verleden is een aantal internationale verdragen en richtlijnen opgesteld om mondiale milieuproblemen op een efficiënte wijze aan te kunnen pakken.

Uitwerking
Milieu is in principe in 1972 voor het eerst op de internationale agenda komen te staan tijdens het United Nations Conference of the Human Environment in Stockholm. Deze conferentie wordt gezien als het startpunt voor de ontwikkeling van het mondiale milieubeleid. Vanaf dat moment zijn diverse uiteenlopende verdragen en richtlijnen afgesloten.

De World Commission on Environment and Development publiceerde vervolgens in 1987 het rapport Our Common Future waarin een pleidooi wordt gehouden voor vergaande internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling. Dit werd in 1992 gevolgd door de Verklaring van Rio die stelde dat 'mensen centraal staan in de zorg voor duurzame ontwikkeling'.

Internationaal milieubeleid, vaak multilateraal milieubeleid genoemd, is een ruim begrip dat in een aantal niveaus kan worden opgedeeld. Voor het Nederlandse internationale milieubeleid is het Europese niveau het belangrijkste, omdat de Europese Unie op het gebied van milieubeleid zeer actief is.

De meest relevante partijen op het gebied van internationaal milieubeleid zijn:

  • De participerende landen
  • Internationale organisaties als EU, VN en Raad van Europa
  • Non-governmental organisations (NGO's) als WNF, VNO/NCW en RIVM

Internationaal beleid, met uitzondering van het Europese, is niet zozeer gebaseerd op bindende wet- en regelgeving van bovenaf, alswel op vrijwillige, coöperatieve instrumenten zoals internationale verdragen.

Er is een aantal belangrijke internationale verdragen opgesteld om bijvoorbeeld klimaatverandering aan te kunnen pakken. In 1992 werd in Rio de Janeiro het Raamverdrag klimaatverandering van de Verenigde Naties gesloten, later gevolgd door het Kyoto Protocol.


Gerelateerde factsheets
Kyoto
Milieubeleid
Milieubeleid Europees
Verklaring van Rio de Janeiro

Laatst aangepast op maandag 21 juli 2014 10:19
 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nu online

We hebben 203 gasten online

Nieuwsbrief


Boek van de week

psychology 120Susan Clayton Christie Manning
Psychology and Climate Change

''The book lays out the clear relevance of psychological phenomena to perceptions, impacts and behavior''
Lees verder

Agenda algemeen

No current events.

Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals