Home

Thermische zonne-energie
Geschreven door Joost   
woensdag 19 november 2008 08:16

Thermische zonne-energie is de van de zon afkomstige stralingsenergie die wordt omgezet in warmte ten behoeve van bijvoorbeeld de verwarming van tapwater.

Relevantie
De toepassing van thermische zonne-energie zorgt er in het kader van duurzame energie voor dat het gebruik van fossiele energiebronnen wordt beperkt.

Uitwerking
Zonnestraling kan op meerdere manieren worden omgezet. De meest toegepaste zijn:

  • Thermische omzetting, doorgaans door middel van zonneboilersystemen
  • Fotovoltaïsche omzetting door middel van PV-cellen (fotovoltaïsche cellen)

Bij thermische omzetting is het product in de meeste gevallen opgewarmd water. Bij fotovoltaïsche zonne-energie wordt de energie van de lichtfotonen gebruikt en omgezet in een potentiaalverschil.

Voor de omzetting van thermische zonne-energie is de zonneboiler het bekendste systeem. Deze techniek heeft als doel leidingwater te verwarmen. Het systeem dat daartoe wordt gebruikt bestaat uit:

  • Een zonnecollector
  • Een pomp
  • Een goed geïsoleerd voorraadvat

De zonnecollector vangt het zonlicht op. Vervolgens stroomt water door de collector waar het door de zon wordt opgewarmd.

Vaak wordt bij een zonneboiler een nageschakelde techniek gebruikt in de vorm van een nastookinstallatie die bij afwezigheid van zonnestraling alsnog zorgt voor warm tapwater.

Er bestaat ook passieve zonne-energie, bijvoorbeeld de opwarming van gebouwen. Bioklimatisme tracht het ontwerp van gebouwen te optimaliseren door maximaal te profiteren van de zonnestraling, zowel van het licht als van de warmte, en de hinder, oververwarming in de zomer te vermijden.


Gerelateerde factsheets
Duurzame energie
Duurzame ontwikkeling

Link
Organisatie voor Duurzame Energie

 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nieuwsbrief


Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals