Home Factsheets (509) W Waterstoftechnologie

Waterstoftechnologie
Geschreven door Joost   
woensdag 19 november 2008 08:40

Waterstoftechnologie is technologie die gebaseerd is op waterstof als energiedrager.

Relevantie
Waterstof kan in de toekomst een belangrijke rol spelen als energiedrager in de energievoorziening. Waterstof kan geproduceerd worden met duurzame energie of op basis van fossiele brandstoffen.

Uitwerking
Waterstof kan uit water gewonnen worden door dit elektrolytisch te splitsen in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Het is mogelijk om de splitsing door middel van duurzame bronnen zoals zonnecellen uit te voeren.

Na elektrolyse is waterstof het opslag- en transportmedium van de omgezette energie. De energie die in waterstof ligt opgeslagen wordt omgezet in voor gebruik geschikte energie in bijvoorbeeld een brandstofcel.

De elektrochemische reactie tussen de waterstof en de in de lucht aanwezige zuurstof levert met een hoog rendement elektriciteit en warmte waarbij slechts onschadelijke waterdamp wordt uitgestoten. De toepassingsmogelijkheden van waterstof in brandstofcelsystemen zijn zeer uiteenlopend: van grootschalige stroomproductie en warmtevoorziening tot stroom- en warmtevoorziening op individuele, huishoudelijke schaal.

Het in een brandstofcel vrijkomen van energie via waterstof biedt verschillende voordelen ten opzichte van de verbranding van fossiele brandstoffen zoals die nu wordt toegepast:

  • Hogere efficiëntie
  • Geen kooldioxide-emissies die bijdragen aan het broeikaseffect
  • Minder geluidsoverlast

De ontwikkeling en toepassing van de waterstoftechnologie zal een duurzame bijdrage kunnen gaan leveren aan het terugdringen van de schadelijke uitstoot van broeikasgassen. Als het gaat om zekerheid in de energievoorziening wordt waterstoftechnologie daarom beschouwd als een belofte voor de toekomst.

Een waterstofeconomie kan in potentie leiden tot maatschappelijke, economische en technologische verschuivingen waardoor de huidige milieu- en energievraagstukken kunnen worden aangepakt.


Gerelateerde factsheets
Brandstofcel
Duurzame energie
Duurzame ontwikkeling

Link
IPKW

Laatst aangepast op maandag 15 september 2014 11:11
 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nu online

We hebben 210 gasten online

Nieuwsbrief


Boek van de week

psychology 120Susan Clayton Christie Manning
Psychology and Climate Change

''The book lays out the clear relevance of psychological phenomena to perceptions, impacts and behavior''
Lees verder

Agenda algemeen

No current events.

Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals