Koelwater
Geschreven door Joost   
dinsdag 18 november 2008 20:57

Koelwater is water dat in machines en installaties gebruikt wordt om proceswarmte af te voeren.

Relevantie
Het lozen van koelwater op het oppervlaktewater is milieubelastend vanwege het eventueel optreden van thermische verontreiniging.

Uitwerking
Bij veel industriële processen kan warmte ontstaan die afgevoerd moet worden om te hoog oplopende temperaturen te vermijden. Vaak wordt deze warmte afgevoerd door oppervlaktewater vanuit bijvoorbeeld een rivier naar het proces te voeren. Vervolgens wordt dat water, vaak via warmtewisselaars, in contact gebracht met de warmte en daarna teruggeleid naar de rivier.

Een te hoog oplopende temperatuur van het oppervlaktewater heeft negatieve effecten op al het leven in het water. Door opwarming van het oppervlaktewater neemt onder andere het zuurstofgehalte van het water af. Dit heeft tot gevolg dat veel waterorganismen sterven door zuurstoftekort.

Koelwater wordt vaak in elektriciteitscentrales gebruikt om de afgewerkte stoom, na het doorstromen van de stoomturbine, te condenseren. Zowel bij kerncentrales als bij conventionele centrales is koelwater vereist. Bij een rendement van een centrale van 33% wordt tweemaal zoveel warmte aan het koelwater afgegeven als in elektriciteit wordt omgezet. Daarom zijn vestigingsplaatsen voor elektriciteitscentrales alleen geschikt als voldoende koelwater voorhanden is, bijvoorbeeld op de oever van een rivier.

Aan de lozing van koelwater zijn grenzen gesteld in verband met de thermische verontreiniging. Alvorens koelwater te lozen of opnieuw te gebruiken worden, om de temperatuur van koelwater te verlagen, koeltorens gebruikt.


Gerelateerde factsheets
Thermische verontreiniging
Warmtekrachtkoppeling (wkk)

Links
Milieu en Natuurcompendium
Helpdesk Water

Laatst aangepast op woensdag 07 januari 2009 16:48
 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nu online

We hebben 110 gasten online

Nieuwsbrief


Boek van de week

psychology 120Susan Clayton Christie Manning
Psychology and Climate Change

''The book lays out the clear relevance of psychological phenomena to perceptions, impacts and behavior''
Lees verder

Agenda algemeen

No current events.

Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals