Joost quote...

...Pieter Boot is Hoofd sector Klimaat, Lucht en Energie bij het Planbureau voor de Leefomgeving: 'Eerste stappen zijn makkelijker dan volhardend doorgaan op ingeslagen weg’. 

Home Milieuboeken Top 100 Algemeen Boek van de Week: Ecologica

Boek van de Week: Ecologica
Geschreven door Joost   
dinsdag 12 december 2017 01:33

Ecologica 120
☐ Klassieker
☐ Aanrader
☑ Nieuw en actueel
☐ Oud maar actueel

Basisgegevens
Titel: Ecologica
Ondertitel: Waarom verkleining van de menselijke impact op de biosfeer moeilijk maar onvermijdelijk is
Auteur: Hans Meek
Eerste druk: 2017
Paginas: 288
Uitgever: Eburon
Bindwijze: Paperback
Prijs: €20.00
ISBN: 9789463011181

De uitgever over het boek
Op basis van ecologische uitgangspunten en indicatoren, waaronder de Mondiale Voetafdruk, kun je uitrekenen dat er zonder fossiele energie maximaal 3 miljard mensen duurzaam op de aarde kunnen leven, en maximaal 2 miljoen in Nederland. Het is van groot belang voor mens en maatschappij om deze ecologische realiteit, deze ecologica, onder ogen te zien. Streven naar oneindige economische groei lijkt het slechtste wat we kunnen doen. Maar wat kunnen we dan wel? Kan de mens op basis van dit inzicht zijn primaire biologische expansiedrang beperken? Kan hij een stabiel en duurzaam evenwicht vinden met zijn natuurlijke omgeving, met de aarde, waar‑hij uiteindelijk niet zonder kan? Deze vraag staat centraal in het nieuwe boek Ecologica: waarom verkleining van de menselijke impact op de biosfeer moeilijk maar onvermijdelijk is.
Er zijn verschillende perspectieven waaruit je de huidige problematiek rond milieu en klimaat kunt beschrijven. Dit boek gebruikt een biologisch-ecologische invalshoek, waarbij de mens is ingebed in ecosystemen en voortgedreven wordt door dezelfde groeidrang als andere organismen. Deze groeidrang wordt doorgaans beperkt door ecologische omgevingsfactoren.
In de loop van de geschiedenis heeft de mens zijn ecologische niche over de hele aardbol uitgebreid. De laatste 200 jaar heeft de mensheid kunnen groeien dankzij het gebruik van fossiele energie. De groei van de wereldbevolking en het bijbehorend gebruik van ecosysteemdiensten heeft echter geleid tot dramatische afname van de biodiversiteit en verminderde veerkracht en stabiliteit van de biosfeer. De verwachting is dat als fossiele energie opraakt ecologische regelmechanismen de leefomstandigheden van de mens zullen verslechteren en dat een deel van de aarde zelfs onbewoonbaar wordt.

Meer over het boek
Eburon

Meer over de Auteur
Werkgroep Voetafdruk Nederland.

 

Video van de week

Video van de week

1008827

Smeltend Zwitserleven

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nu online

We hebben 193 gasten online

Nieuwsbrief


Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals