Home Milieuboeken Top 100 Algemeen Boek van de week: Stromend landschap

Boek van de week: Stromend landschap
Geschreven door Joost   
donderdag 03 november 2011 08:49

 Stromend landschap

☐ Klassieker
☐ Aanrader
☑ Nieuw en actueel
☐ Oud, maar actueel

Basisgegevens
Titel: Stromend landschap
Auteurs: G.J. Baaijens, E. Brinckmann, P. Dauvellier, P.C. van der Molen
Eerste druk: 2011
Omvang: 224 pagina's
Bindwijze: hardback, full colour
Uitgever: uitgeverij KNNV
ISBN: 9789050113892
Prijs: € 29,95

De uitgever over het boek
'Vloeiweidensystemen stempelen het Nederlandse landschap. Eeuwenlang hebben de boeren hun graslanden bevloeid met beekwater om de opbrengst te vergroten. Pas toen de kunstmest zijn intrede deed, kwam er een eind aan de praktijk van het bevloeien. Het water moest voortaan juist van het landaf, in plaats van erop, want de kostbare kunstmest mocht niet wegspoelen. Maar tot diep in de negentiende eeuw wilden de boeren juist wel water over hun grasland laten stromen. Enkelen hebben dat zelfs tot in de vorige eeuw volgehouden. Zij zorgden voor ingenieuze bevloeiingssystemen, waarmee ze grond- en oppervlaktewater naar zo veel mogelijk plekken stuurden. Zo probeerden ze hun weidegronden vorstvrij te houden en tegelijk op een natuurlijke manier te bemesten met slib of humus. De opbrengst op bevloeide gronden was overduidelijk hoger.

Bijna overal in Hoog-Nederland zijn restanten van vloeiweidensystemen terug te vinden. Het gaat om allerlei landschapselementen: wallen, bekkens, sprengen, flanksloten, kanaaltjes, opvangsloten, overlaten en spaarbekkens, naast het waterstaatkundig erfgoed van houten en stenen stuwen, duikers, schuiven en stuwbruggen. Beken die op het eerste gezicht vrij natuurlijk ogen, blijken in werkelijkheid transportleidingen voor basenrijk mineraalwater.

G.J. Baaijens, E. Brinckmann, P.L. Dauvellier en P.C. van der Molen beschrijven in vogelvlucht vloeiweidenstelsels in Nederland en in onze buurlanden. Zij doorkruisen de zandgronden van Hoog-Nederland en overal vinden zij eeuwenoude bevloeiingssystemen. Met een veldwijzer kan iedereen op zoek naar restanten van deze vloeiweidenstelsels.

De geschiedenis van landgoed Het Lankheet illustreert het actuele belang van het herstel van vloeiweiden. Stromend landschap vraagt beleidsmakers en landschapsbeschermers om meer aandacht te geven aan historische watersystemen en om deze in te zetten in het eigentijdse waterbeheer.'

 
Meer over het boek
Stromend landschap
NRC
 
Meer over de auteurs
Peter Dauvellier
 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nu online

We hebben 109 gasten online

Nieuwsbrief


Boek van de week

psychology 120Susan Clayton Christie Manning
Psychology and Climate Change

''The book lays out the clear relevance of psychological phenomena to perceptions, impacts and behavior''
Lees verder

Agenda algemeen

No current events.

Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals