Home Energie/klimaat

Kanaal energie/klimaat
Vergroening energie-inkoop kent nog veel uitdagingen

Steeds meer bedrijven proberen hun energiebehoefte CO2-neutraal in te vullen als onderdeel van hun duurzaamheidsbeleid. Daarbij lopen ze tegen een groot aantal uitdagingen aan.

Lees verder bij VEMW

 
‘Economische groei efficiënter bij lage CO2-uitstoot’

'Lage CO2-uitstoot en economische groei haalbaar'. Een wereldwijde lage CO2-uitstoot in combinatie met economische groei. Volgens ruim 100 topeconomen en wetenschappers is die transformatie niet alleen haalbaar maar ook effectiever.

Lees verder bij Duurzaam Bedrijfsleven

 
Klimaattop: aandacht voor CO2-handel

Je kunt merken dat er een belangrijke klimaattop ophanden is. Op 23 september komen meer dan 120 staatshoofden op uitnodiging van de Secretaris-Generaal van de VN, Ban Ki-moon, naar New York. Zij moeten politieke druk zetten op de klimaattop in Parijs in 2015.

Lees verder bij EnergiePodium.nl

 
Kado EU aan vervuilers: 5 miljard aan emissierechten

Deze week stemt de milieucommissie van het Europarlement over een voorstel van GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout om carbon leakage (ter waarde van vijf miljard euro) te stoppen. In dit artikel staat verdere uitleg over het Europese emissiehandelssysteem en het risico van het CO2-lek.

Lees verder bij Duurzaamnieuws

 
Shell gebruikt zon voor oliewinning

Dit bedrijf gebruikt trogspiegels om met geconcentreerd zonlicht (concentrated solar power, CSP) stoom te produceren voor zogenaamde enhanced oil recovery (EOR), een efficiënte winning van olie door verhitting van de bodem.

Lees verder bij Technisch Weekblad

 
Klimaatadaptatie aan herstructurering: kans en risico

“De Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie is misschien wel het meest ingrijpend voor Nederland”, aldus Bart Parmet, directeur Staf Deltacommissaris, bij een bezoek aan Grontmij afgelopen zomer. Met name in stedelijk gebied kan de inpassing van klimaatmaatregelen erg complex zijn. De kosten kunnen daardoor flink in de papieren lopen. Maar gelukkig hoeft dat niet per se zo te zijn.

Lees verder bij Waterforum

 
Troonrede geeft richting aan energie en klimaatbeleid

De regering blijft zich inzetten voor versterking van de Europese interne markt, waarbij kansen op economische groei onder meer liggen op de energiemarkt en vrijhandelsakkoorden met de Verenigde Staten. Ook in het grensoverschrijdende klimaatbeleid voegt een gezamenlijk Europees optreden waarde toe.

Lees verder bij VEMW

 
Groene chemicaliën dankzij fotosynthese technologie

AkzoNobel en het Nederlandse cleantechbedrijf Photanol gaan samen een proces ontwikkelen waarbij de kracht van de zon wordt benut om chemicaliën te maken. De twee ondernemingen zullen werken aan het creëren van duurzame technologie die op dezelfde wijze werkt als fotosynthese bij planten.

Lees verder bij Duurzaam Geproduceerd

 
Europese koolzaadproductie voor biodiesel af te raden

Onderzoekers aan de Universiteit Twente tonen aan dat Europese productie van biodiesel op basis van koolzaad voorlopig geen duurzame oplossing is voor het energieprobleem. In grote delen van Europa kost dit zelfs meer energie dan het oplevert, is de conclusie.

Lees verder bij Universiteit Twente

 
'Rutte 2 vergroent belastingstelsel niet voldoende'

De rijksbegroting voor 2015 zoals die dinsdag is gepresenteerd, bevat te weinig voorstellen om het belastingstelsel te vergroenen. Een gemiste kans, want juist door arbeid goedkoper te maken en tegelijkertijd vervuilende energie en grondstoffen duurder, creëer je werkgelegenheid en boek je milieuwinst.

Lees verder bij Duurzaam Geproduceerd

 
Havenbedrijf Rotterdam stimuleert vermindering CO2

Havenbedrijf Rotterdam gaat de vermindering van CO2-uitstoot door de scheepvaart stimuleren. Het onderzoekt hoe het huidige ‘incentives’-programma moet worden aangepast dan wel uitgebreid.

Lees verder bij Duurzaam Geproduceerd

 
Zee-ijs bereikt recordoppervlakte op Antarctica

De oppervlakte van het bevroren zeewater rond Antarctica bereikt deze maand een recordhoogte van 19,7 miljoen vierkante kilometer. Dit meldt het Amerikaanse onderzoeksinstituut NSIDC, dat de poolgebieden bestudeert.

Lees verder bij de Volkskrant

 

Video van de week

Video van de week

Koolzaad

Universiteit Twente: 'Biodiesel koolzaad kost meer energie dan het oplevert'

Bekijk de video 

Partner

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nu online

We hebben 145 gasten online

Nieuwsbrief

Boek van de week

No TimeNaomi Klein
No Time

"Verander nu, voor het klimaat verandert. Naomi Klein ziet klimaatverandering als katalysator voor verandering en een betere wereld."
Lees verder

Agenda energie

No current events.

Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals