Home Energie/klimaat

Kanaal energie/klimaat
Nieuw Windpark Fryslan moet af en toe stilstaan

Dat zegt ecoloog Jan van der Winden in BNR Duurzaam. Namens Bureau Waardenburg onderzoekt hij de ecologische gevolgen van het nog te bouwen Windpark Fryslan aan het IJsselmeer. Dit is een van de elf parken die werden aangekondigd door ministers Schultz van Haegen en Kamp.

Lees verder bij BNR Nieuwsradio

 
Kwaliteit drinkwater bedreigd door klimaatverandering

Klimaatverandering kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van ons drinkwater, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat we in de toekomst nog steeds drinkwater uit oppervlaktewater kunnen winnen.

Lees verder bij Piepvandaag.nl

 
China installeert 16 gigawatt aan windenergie in 2013

China heeft vorig jaar meer dan 16 gigawatt aan windenergievermogen geïnstalleerd. Dat is bijna de helft van de totale stijging van windenergie in de wereld.

Lees verder bij Duurzaam Bedrijfsleven

 
Lekkage schaliegasputten onderschat

Tijdens het boren van schaliegasputten lekt veel meer methaan de atmosfeer in dan men tot nu toe dacht. Hoog tijd om daar beter op te gaan letten, melden Amerikaanse onderzoekers in PNAS.  De waarschuwing komt vrijwel tegelijk met het derde deel van het jongste IPCC-klimaatrapport, dat aardgas aanprijst als relatief schone energiebron op voorwaarde dat lekkages tot een minimum worden beperkt.

Lees verder bij Technisch Weekblad

 
Energieverbruik in 2013 licht gedaald

In 2013 was het energieverbruik in Nederland 0,8 procent lager dan in 2012. Het verbruik van aardgas nam door het koude voorjaar toe, maar het verbruik van olieproducten daalde sterker.

Lees verder bij CBS

 
Power to Gas-installatie helpt industrie te verduurzamen

Binnen twee jaar wordt in Delfzijl de eerste grootschalige, volledig geïntegreerde Power-to-Gas-installatie ter wereld gebouwd. Het is de bedoeling om een installatie te bouwen van 12 MW, die waterstof en syngas gaat produceren voor de chemische industrie.

Lees verder bij Duurzaam Geproduceerd

 
Emissies broeikasgassen, 1990-2012

In 2012 was de uitstoot van broeikasgassen bijna twee procent lager dan in 2011. De uitstoot lag tien procent onder het niveau van het basisjaar van het Kyoto Protocol.

Lees verder bij Compendium voor de Leefomgeving

 
Groningen doet het zelf

Esco’s – Energy Service company – rukken op in gemeenteland. Steeds meer gemeenten besteden de investeringen, onderhoud en beheer van de energie van het gemeentelijk vastgoed uit aan een extern bedrijf. Dat leidt tot de meest energiezuinige maatregelen zonder dat het de gemeente geld kost.

Lees verder bij Binnenlands Bestuur

 
Tutu: “Strijd tegen klimaatverandering zoals apartheid”

De strijd tegen de klimaatverandering vertoont gelijkenissen met die tegen apartheid in Zuid-Afrika, zegt Nobelprijswinnaar Desmond Tutu. Hij pleit dan ook voor dezelfde aanpak die apartheid uiteindelijk op de knieën kreeg: de boycot.

Lees verder bij Duurzaamnieuws

 
Klimaatpanel: stevig ingrijpen nodig

Alleen met stevige nieuwe maatregelen zal de uitstoot van broeikasgassen nog genoeg kunnen afnemen om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius. Dat staat in het laatste deel van een rapport van het VN-Klimaatpanel IPCC, dat is gepresenteerd in Berlijn.

Lees verder bij NOS.nl

 
Bamboo Forest: de vloer met de laagste CO2-voetafdruk

De TU Delft heeft een Life Cycle Assessment (LCA) uitgevoerd van verschillende vloermaterialen. Hieruit blijkt dat alle bamboevloeren van MOSO International CO2-neutraal (of beter) zijn tijdens de gehele levenscyclus. De Bamboo Forest-vloer van MOSO komt qua CO2 voetafdruk uit het onderzoek zelfs naar voren als de duurzaamste vloer in de markt.

Lees verder bij MOSO Bamboe

 
Klimaatpanel: maximaal 2 graden opwarming wordt lastig

Het gaat nog lastig worden om het 'tweegradendoel' te bereiken, het internationale streven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken zodat de aarde niet met méér dan 2 graden Celsius opwarmt. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties.

Lees verder bij de Volkskrant

 
Kolencentrale via de rechter stilleggen

Greenpeace en Natuur & Milieu stappen waarschijnlijk naar de rechter om de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven voorlopig te laten stilleggen. Ze vinden dat de centrale pas mag gaan draaien als de natuurvergunning helemaal in orde is, zo laten de milieuorganisaties weten.

Lees verder bij De Telegraaf

 
Japan wil verder met kernenergie

Japan wil toch kernenergie blijven gebruiken, ondanks de catastrofe met de centrale in Fukushima in 2011. De Japanse regering keurde een energieplan goed waarin het gebruik van kernenergie een onderdeel is.

Lees verder bij de Volkskrant

 
Die windmolens komen er, maar de vraag is waar

Grofweg zijn er twee mogelijkheden: ze komen op land, of ze komen in zee. In het energieakkoord is afgesproken dat uiterlijk in 2023 in totaal 4450 megawatt aan windvermogen op zee moet worden gehaald; dat zijn vele honderden turbines.

Lees verder bij Trouw

 
Voor 305 rondjes aarde elektrisch 'getankt' in Amsterdam

De openbare oplaadpunten voor elektrische auto's in Amsterdam zijn sinds 2011 in totaal 250.000 keer gebruikt. Met de hoeveelheid stroom die in de hoofdstad werd 'getankt' hadden de elektrische voertuigen genoeg energie om 305 rondjes om de aarde te rijden.

Lees verder bij de Volkskrant

 
Opnieuw milieuonderzoek energiecentrale Eemshaven

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en de colleges van gedeputeerde zaken van Groningen, Friesland en Drenthe krijgen een half jaar de tijd om alsnog onderzoek te doen naar de gevolgen van de kolencentrale van RWE in Eemshaven op twee natuurgebieden en de natuurvergunningen te “repareren”, heeft de Raad van State bepaald.

Lees verder bij Nrc.nl

 
Slim energienet op Texel zet zelf de wasmachine aan

Texel wil in 2020 energieneutraal zijn. Het cloud power-netwerk, een soort energie-internet, moet daarbij helpen.

Lees verder bij Trouw

 

Video van de week

Video van de week

p2g-kl

P2G - Energy Valley Power to Gas - The solution for store electricity might lie in transforming electricity into chemistry.
Bekijk de video

Partner

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nu online

We hebben 135 gasten online

Nieuwsbrief

Boek van de week

schaliegasRichard Heinberg
Schaliegas, piekolie en onze toekomst

"Heinberg Levert de cijfers en de feiten en presenteert de bottom line: we leven aan het einde van het tijdperk van de goedkope olie."

Lees verder

Agenda energie

No current events.

Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals