Home Energie

Energie/klimaat
Steeds minder mist in Europa

Europa kent steeds minder mistige of nevelige dagen. De afgelopen dertig jaar werd het zicht steeds minder vaak beperkt. Belangrijke oorzaak daarvan is dat de lucht schoner is geworden. De concentratie van de smogelementen zwaveldioxie en stikstofoxide is sterk afgenomen.

Dit zijn conclusies van Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI en Robert Vautard en Pascal Yiou van het Franse onderzoeksinstutuut voor klimaat en milieu. Hun artikel is gepubliceerd in Nature Geoscience, liet Van Oldenborgh maandag weten. De onderzoekers verwachten overigens dat de invloed van de mistafname op de opwarming langzaam wegebt.

Bron
Trouw
Gerelateerde factsheets
Luchtverontreiniging
Verandering van klimaat

Lees meer... [Steeds minder mist in Europa]
 
Ede moet warmtecentrale verplaatsen

De gemeente Ede heeft zich bij de locatie van een warmtecentrale niet gehouden aan de veilige afstand van vijftien meter tot een school. Daarom vernietigde de Raad van State dat deel van het bestemmingsplan voor de ecowijk Kernhem.

De centrale ligt nu op vier meter van het schoolplein van een basisschool. 640 bewoners hadden de gemeente Ede in een handhavingsverzoek eerder opgeroepen de situatie van de tijdelijke centrale niet meer te gedogen.

Bron
De Volkskrant
Gerelateerde factsheets
Wet op de Ruimtelijke Ordening (nWro)
Verandering van klimaat

Lees meer... [Ede moet warmtecentrale verplaatsen]
 
Toolkit Bestaande Bouw uitgebracht

Minister Van der Laan voor WWI ontving op 15 januari de 'Toolkit Bestaande Bouw'. Dit is een gedetailleerde handleiding voor milieubesparende renovaties van woningen.

De toolkit maakt renovatie mogelijk op het niveau van energielabel A, A+ en A++. Een dergelijke renovatie levert gemiddeld een energiebesparing op van 80 euro per maand/per woning op basis van de huidige energieprijzen. De handleiding bestaat uit 90 renovatieconcepten met een overzicht van de baten en lasten, de knelpunten en oplossingen. Met behulp van de toolkit kunnen 1,1 miljoen verouderde woningen worden verbeterd.

Bron
SenterNovem
Gerelateerde factsheets
Duurzaam bouwen
Verandering van klimaat

Lees meer... [Toolkit Bestaande Bouw uitgebracht]
 
Vergunning voor 72 windmolens op zee

Het bedrijf Airtricity krijgt een vergunning voor de aanleg van een windmolenpark in de Noordzee, bij Hoek van Holland. Dat heeft staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Tineke Huizinga (ChristenUnie) donderdag bekendgemaakt.

Airtricity mag 72 windmolens plaatsen, op veertig kilometer uit de kust. Het park moet stroom gaan opwekken voor zo'n 290 duizend huishoudens. Het windmolenpark wordt het derde voor de Nederlandse kust, en ook het grootste. Staatssecretaris Huizinga verwacht de komende maanden nog meer vergunningen voor windmolenparken op zee te verlenen.

Bron
Trouw
Gerelateerde factsheets
Verandering van klimaat
Windenergie

Lees meer... [Vergunning voor 72 windmolens op zee]
 
100 Miljoen euro voor energiebesparingsfonds

Het kabinet stopt 100 miljoen euro in een energiebesparingsfonds waaruit woningcorporaties en particulieren goedkoop geld kunnen lenen. Milieuminister Jacqueline Cramer maakte dit op 16 januari bekend.

 De regeling gaat dit jaar in. Details over de voorwaarden volgen nog, maar Cramer zei wel dat grootschalige energiebesparingsplannen in aanmerking komen voor deze groene en goedkope leningen, en niet zozeer kleine renovaties. De minister merkte op dat de maatregel ook goed is voor de aanpak van de klimaatcrisis.

Bron
Trouw
Gerelateerde factsheets
Energiebeleid
Verandering van klimaat

Lees meer... [100 Miljoen euro voor energiebesparingsfonds]
 
Kroonprins pleit voor zonne-energie

Volgens prins Willem-Alexander is een vreedzame revolutie nodig om het klimaatprobleem duurzaam op te lossen. De woestijnketen die de aarde omvat, biedt volgens de kroonprins geweldige kansen voor zowel de opwekking als de distributie van zonne-energie.

"Ons doel met deze top is niets minder dan een revolutie te beramen", aldus Willem-Alexander, "een vreedzame revolutie die ons en de generaties na ons duurzame oplossingen verschaft voor de meest urgente kwesties waar de mensheid zich voor gesteld ziet: klimaatverandering, energiezekerheid en een rechtvaardige menselijke ontwikkeling." Dit zei hij 19 januari bij de opening van de tweede editie van de World Future Energy Top in Aboe Dhabi.

Bron
Trouw
Gerelateerde factsheets
Verandering van klimaat
Zonnecellen

Lees meer... [Kroonprins pleit voor zonne-energie]
 
Realisatie duurzame energieprojecten loopt achter

Het realiseren van duurzame energieprojecten is vorig jaar flink achter gebleven bij de korte termijndoelen. Vooral wind-op-land- en biovergistingsprojecten lopen achter. Daardoor zijn enkele honderden MW's duurzaam vermogen niet gerealiseerd en is vorig jaar veel SDE-subsidie blijven liggen.

Dat blijkt uit een brief die minister Maria van der Hoeven van EZ heeft gestuurd naar de Tweede Kamer. Volgens Van der Hoeven komt dit deels door vertragingen bij vergunningverlening en door het intrekken van aanvragen. De vertragingen bij de aanvraag van vergunningen komen vooral voor bij wind-op-land.

Bron
Energiegids.nl
Gerelateerde factsheets
Besluit stimulering duurzame energieproductie (SDE)
Verandering van klimaat

Lees meer... [Realisatie duurzame energieprojecten loopt achter]
 
Duitse supercomputer voorspelt klimaatwijziging nauwkeuriger

Volgens een nieuwe klimaatprognose kunnen de gemiddelde temperaturen in zuidelijk en centraal Europa met meer dan drie graden stijgen tegen het eind van deze eeuw. In de Scandinavische landen loopt de stijging dan tot vijf graden op.

De berekening werd uitgevoerd met een nieuwe Duitse supercomputer, die zestig maal krachtiger is dan andere klimaatmodelcomputers. De berekeningen van de nieuwe computer zouden gedetailleerder prognoses mogelijk maken omdat er onder andere complexe processen en interacties in de modellen kunnen worden gevoegd.

Bron
Oneworld.nl
Gerelateerde factsheet
Verandering van klimaat

Lees meer... [Duitse supercomputer voorspelt klimaatwijziging nauwkeuriger]
 
Nederland lid nieuwe organisatie duurzame energie

Nederland treedt toe tot de nieuwe organisatie International Renewable Energy Agency (IRENA). Deze heeft tot doel om het gebruik van duurzame energie in de hele wereld te bevorderen.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) ondertekende vorige week in Bonn het oprichtingsverdrag. Naar verwachting zullen zo'n vijftig landen aan IRENA deelnemen.

Bron
Energiegids.nl
Gerelateerde factsheet
Verandering van klimaat

Lees meer... [Nederland lid nieuwe organisatie duurzame energie]
 
EU wil lucht- en scheepvaart in nieuw Kyoto-akkoord

De Europese Unie stelt voor om luchtvaart en scheepvaart mee te tellen in de opvolger van het Kyoto-akkoord. Dat blijkt uit een ontwerpdocument van de Europese Commissie.

Doel van de EU is dat de uitstoot van schepen en vliegtuigen voortaan wordt meegeteld bij het land van vertrek. De deelnemende landen hoeven de uitstoot van vliegtuigen en schepen nu niet mee te tellen in hun totale uitstoot. Ze hoeven die dus niet te verminderen op grond van het verdrag. De EU besloot vorig jaar al dat luchtvaartmaatschappijen voor vluchten binnen de EU CO2-uitstootrechten moeten kopen.

Bron
Energiegids.nl
Gerelateerde factsheets
Kyoto
Verandering van klimaat

Lees meer... [EU wil lucht- en scheepvaart in nieuw Kyoto-akkoord]
 
Greenpeace: radioactieve leugens van Atoomstroom

Greenpeace heeft bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend over de misleidende reclame van Atoomstroom. Het bedrijf probeert volgens de milieuorganisatie klanten te winnen met het aanbieden van elektriciteit die uitsluitend met kernenergie zou zijn opgewekt.

Daarbij beweert het ten onrechte dat kernenergie ‘schoon en CO2-vrij' is, aldus Greenpeace. Kernenergie is ook niet ‘vrij van subsidies', zoals het bedrijf zegt. Greenpeace wil dat Atoomstroom ophoudt met deze reclame in de media en op de eigen website.

Bron
Greenpeace
Gerelateerd factsheet
Kernenergie

Lees meer... [Greenpeace: radioactieve leugens van Atoomstroom]
 
<< Start < 561 562 563 564 565 566 567 568 570 > Einde >>

Pagina 570 van 576

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nu online

We hebben 201 gasten online

Nieuwsbrief


Boek van de week

psychology 120Susan Clayton Christie Manning
Psychology and Climate Change

''The book lays out the clear relevance of psychological phenomena to perceptions, impacts and behavior''
Lees verder

Agenda energie

No current events.

Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals