Home Top 10's algemeen 10 keer Gaswinning Groningen

10 keer Gaswinning Groningen
Geschreven door Joost   
woensdag 14 januari 2015 18:14

In mei 1959 werd het Groningen-gasveld ontdekt; in juli 1959 het eerste gas gewonnen. Hieronder maken we een hinkstapsprong door de tijd, waarbij we trachten een beeld te schetsen van de gaswinningsproblematiek in Groningen.

1963
Willem Meiborg, ingenieur uit Groningen, wijst in een ingezonden brief in Nieuwsblad van het Noorden van 8 november 1963 op de gevaren van de gaswinning. Hij voorspelt calamiteiten en een forse bodemdaling.

1986
Geograaf Meent van der Sluis ziet een verband tussen de aardbeving in Assen en de gaswinning in Slochteren. Tegen de Telegraaf zegt toenmalig woordvoerder F. Duut van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM)  geen zin te hebben om op dergelijke ‘flauwekul’ te reageren: “Wij verwijzen dit beslist naar het rijk der fabelen.”

1993
Het eindrapport van de "Begeleidingscommissie Onderzoek Aardbevingen" verschijnt. De commissie concludeert dat aardbevingen onder bepaalde omstandigheden het gevolg zijn van gaswinning. Voor bevingen in het gebied van gasveld Eleveld bij Assen is het verband met gaswinning aangetoond. De NAM heeft zitting in de commissie.

1995
“In algemene zin worden aardbevingen in Noord-Nederland in verband gebracht met de winning van aardgas,” concludeert het KNMI in een rapport. Van december 1986 tot en september 1994 werden 56 aardbevingen geregistreerd, waarvan 39 in de provincie Groningen.

1997
Aardbeving in Roswinkel met een sterkte van 3,4 op de Schaal van Richter. Alleen de beving bij Middelstum in Groningen op 8 augustus 2006 en de aardbeving bij Loppersum op 16 augustus 2012 waren krachtiger.

2006
Aardbeving met een sterkte van 3,5 op de Schaal van Richter in het Groningse Middelstum. Volgens H. Haak, seismoloog bij het KNMI, is het de grootste aardschok die ooit in Groningen is gemeten. “Zodra mensen een schriftelijke claim indienen, zal een onafhankelijk expert bepalen of de getroffene een financiële vergoeding krijgt van de NAM,“ vermeldt een krantenartikel.

2012
De aardbeving die in augustus 2012 het dorpje Huizinge (gemeente Loppersum) trof, is met 3,6 op de schaal van Richter de zwaarste ooit in het gebied. Minister Henk Kamp laat een paar maanden later weten dat er een onderzoek komt naar wat de exacte maximale sterkte van de toekomstige bevingen in Groningen zal zijn. De NAM reserveert 100 miljoen euro extra om de veiligheid boven het gasveld in Groningen te vergroten. In de periode 2008 tot en met 2012 steeg de hoeveelheid gewonnen gas uit het Groningen-gasveld met 64%.

2013
Uit onderzoek van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en het KNMI blijkt dat het aantal bevingen samenhangt met de hoeveelheid gas die uit de grond wordt gehaald. Ook kunnen aardbevingen in de toekomst zwaarder worden. Verder blijkt dat het aantal aardbevingen elk jaar met 16% groeit ten opzichte van het totaal aantal geregistreerde bevingen. In oktober 2013 vraagt minister Kamp iets meer tijd. Hij zal pas in januari 2014 met een besluit komen op basis van het eerder in 2013 aangekondigde onderzoek.

2014
Minister Kamp lichtte op 18 januari 2014 het kabinetsbesluit gaswinning Groningen toe in het provinciehuis in Groningen. Op 30 september is er een beving nabij stad Groningen. In december maakt minister Kamp bekend de gaswinning met zeven procent te zullen reduceren.

2015
Een conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid lekt uit. Hierin staat dat het ministerie van Economische Zaken en de NAM bij gaswinning in de provincie jarenlang geen rekening hebben gehouden met de veiligheid van de inwoners. Kritische geluiden werden lange tijd genegeerd. Het definitieve rapport verschijnt eind februari.

 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nu online

We hebben 209 gasten online

Nieuwsbrief


Boek van de week

psychology 120Susan Clayton Christie Manning
Psychology and Climate Change

''The book lays out the clear relevance of psychological phenomena to perceptions, impacts and behavior''
Lees verder

Agenda algemeen

No current events.

Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals