Home Top 10's algemeen Biobased kwis

Biobased kwis
Geschreven door Joost   
woensdag 11 februari 2015 16:05

“Consumenten hebben nauwelijks een beeld bij het begrip ‘biobased’,” meldt Wageningen UR. “En eenmaal geconfronteerd met biobased producten, roepen die nogal wat vragen op.” Tijd dus om antwoorden te geven op die vragen. Maar daar moet u wel wat voor doen. Helemaal onderaan tien antwoorden op de vragen erboven. Succes!

1.  Biobased producten worden uit hernieuwbare grondstoffen gemaakt. Wat is hernieuwbaar?
A.    Hernieuwbaar zijn materialen die tot bijna 100% zuiver uit producten kunnen worden teruggewonnen
B.    Hernieuwbaar zijn materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden
C.    Hernieuwbaar zijn materialen die door de natuur opnieuw gegeneerd worden

2.  Biobased alternatieven hebben vaak minstens even goede functionele eigenschappen als gangbare materialen. Waarom aarzelen veel bedrijven de alternatieven toe te passen?
A.    Alternatieven komen ten onrechte slecht uit de gangbare functionaliteitstesten, omdat hun aanvullende gunstige eigenschappen niet in de bestaande norm worden meegenomen
B.    Alternatieven zijn nauwelijks te recyclen, vervuilen zelfs de gangbare recyclagestromen
C.    De markt voor alternatieven is klein. Grootafnemers willen de garantie van een continue toelevering

3.  Kun je een biobased boodschappentas gewoon in de natuur gooien?
A.    Ja, de tas verdwijnt na verloop van tijd
B.    Nee, biobased kunststoffen gedragen zich in de natuur hetzelfde als gangbare
C.    Nee, want afval hoort niet in de natuur

4.  Is ‘biologisch afbreekbaar’ hetzelfde als ‘composteerbaar’?
A.    Ja
B.    Nee, want niet alles dat biologisch afbreekbaar is, is composteerbaar
C.    Ja, maar niet alles dat biologisch afbreekbaar is, is composteerbaar

5.  Tarwe eerst omzetten in vlees en daarna het vlees nuttigen, staat te boek als inefficiënt. Moet tarwe daarom per se niet worden omgezet in vlees?
A.    Klopt
B.    Klopt niet, want tarwe wordt in tegenstelling tot vlees niet efficiënt verwerkt door het menselijk lichaam
C.    Klopt niet als tarwe eerst wordt gesplitst in eiwit en zetmeel om het eiwit vervolgens te voeren aan vee en het zetmeel om te zetten in chemicaliën

6.  Er zijn veel biobased materialen. Bestaat er zoiets als biobased asfalt en biobased beton?
A.    Biobased asfalt bestaat wel; biobased beton niet
B.    Zowel biobased asfalt als beton bestaan
C.    Zowel biobased asfalt als beton bestaan niet

7.  De term ‘biobased’ is voor het eerst gedefinieerd door Juan Enríquez en Rodrigo Martinez. Wanneer deden zij dat?
A.    1984
B.    1997
C.    2003

8.  Wat is chemurgy?
A.    Een tak in de chemie die zich bezighoudt met de vervaardiging van industriële producten uit landbouwgrondstoffen
B.    Een tak in de chemie die zuivere stoffen aanpast teneinde nieuwe stofeigenschappen te creëren
C.    Het streven om het aantal chemische bewerkingsstappen op grondstoffen tot een noodzakelijk minimum te beperken

9.  Welke autofabrikant paste omstreeks 1930 als eerste hennep en soja toe als grondstof voor auto-onderdelen, zoals de beplating en de knop van de versnellingspook?
A.    DAF
B.    Ford
C.    Volvo

10.  Moeten biobased materialen altijd geraffineerd worden, of zijn plantaardige vezels  rechtstreeks basismateriaal voor een biobased economy?
A.    In zekere zin wel, maar hangt af van de plantensoort
B.    Nee
C.    Ja

Antwoorden:
1. C
2. A
3. C
4. B
5. C
6. A
7. B
8. A
9. B
10. C

Bronnen: website Wageningen UR en Wikipedia

 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nu online

We hebben 208 gasten online

Nieuwsbrief


Boek van de week

psychology 120Susan Clayton Christie Manning
Psychology and Climate Change

''The book lays out the clear relevance of psychological phenomena to perceptions, impacts and behavior''
Lees verder

Agenda algemeen

No current events.

Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals