Home

Energie-inkoop: nu inkopen of wachten?
Geschreven door Sandor Feher, Energy Circle   
dinsdag 09 november 2010 06:05

Met energie-inkoop kunt u veel geld besparen. Door de leveringsprijs voor gas en/of elektriciteit op het juiste moment te contracteren, is het mogelijk om 15-20% op de leveringskosten te besparen. Maar wat is het juiste moment om de prijs vast te zetten? Het is achteraf altijd duidelijk welk moment in het verleden het juiste moment was. Maar u moet nu een beslissing nemen voor de toekomst. Achteraf zal blijken of dat besluit het juiste is geweest.

Energy Circle, ENDEXHet is mogelijk de prijs voor een aantal jaren vooruit vast te zetten: vijf jaar vooruit voor elektriciteit en vier jaar vooruit voor gas. De prijs die u vandaag voor deze leveringsjaren contracteert, zal de prijs zijn die de leverancier in die jaren aan u zal factureren.

Risico’s
Bij energie-inkoop loopt u grote risico’s. Als u niets doet, loopt u bij een prijsstijging het risico dat uw leveringsprijs veel hoger wordt dan uw prijzen van nu of dan de prijzen van uw concurrenten. De elektriciteitsprijzen in 2008 waren bijna twee keer zo hoog als nu. Als gevolg van de kredietcrisis is de industriële vraag naar energie immers gedaald, waardoor de prijzen van energie bijna gehalveerd zijn.

De kans is aanwezig dat bij een aantrekkende economie en dus een aantrekkende vraag naar energie, de energieprijzen weer hard zullen stijgen. Dit ook mede dankzij de snel stijgende vraag in de opkomende economieën (zoals China en India),
de beperkte reserves fossiele brandstoffen en de maatregelen die de overheden zullen nemen om de CO2-uitstoot te beperken.

Aan de andere kant loopt u ook een risico wanneer u op een bepaald moment de prijs vastzet. Omdat de prijzen sterk fluctueren per dag, kunnen de prijzen iedere week heel anders zijn. Als u de prijs op een verkeerd moment vastzet, zult u te veel betalen voor uw energie ten opzichte van bijvoorbeeld uw concurrent.

Risico’s beheersen en kansen benutten
De bovengenoemde fluctuaties in de prijs bieden ook kansen. Vanaf een jaarverbruik van 500.000 m3 gas en 1.000.000 kWh is het mogelijk om de prijs verspreid, in gedeeltes, vast te zetten. In dit geval wordt er met een leverancier een contract afgesloten voor de levering van gas of elektriciteit zonder dat de leveringsprijzen al bekend zijn. De prijzen worden op basis van transparante marktprijsnoteringen vastgezet.

Endex
De Endex is de meest gebruikte ‘marktplaats’ voor energie. Dagelijks worden hier twee keer prijzen gepubliceerd voor gas en elektriciteit voor de verschillende leveringsjaren. De prijzen die de Endex publiceert voor de verschillende leveringsjaren zijn de prijzen die u op die dag kunt contracteren voor de verschillende leveringsjaren. Op basis van deze publicaties kunt u klikken met de opslagen die met de leveranciers afgesproken zijn in de leveringsovereenkomst. Omdat de marktprijs voor alle leveranciers dezelfde is, worden de leveranciers bij de onderhandelingen op basis van de aangeboden opslagen beoordeeld.

Prijsbepaling
In de overeenkomst worden de voorwaarden van de levering afgesproken. In plaats van de leveringsprijs worden de marktprijsopslagen afgesproken. Met deze opslagen is het mogelijk om, afhankelijk van uw jaarverbruik, de leveringsprijs op een aantal momenten vast te klikken. Bij elke klik wordt een gedeelte van de leveringsprijs vastgezet. Als 100% van het volume ingeklikt is, zal het gemiddelde van de kliks de leveringsprijs worden voor het desbetreffende leveringsjaar. De uitvoering van de kliks gebeurt op basis van een van te voren vastgestelde en goedgekeurde strategie. Energy Circle hanteert hiervoor een uniek, door Energy Circle zelf ontwikkeld prijsrisicomanagement-instrument: Primis®.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over dit instrument? Neem dan contact op met Energy Circle. Onze adviseurs informeren u graag over de mogelijkheden. 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nieuwsbrief


Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals