Home

Bent u voor of tegen het klimaat?
Geschreven door Joost   
woensdag 03 februari 2010 15:12

De hele milieuminnende wereld staat voor een enorm probleem, dat zich toespitst op de vraag in de kop boven deze column. Het is een probleem dat uiteindelijk draait om geloofwaardigheid, en wel de geloofwaardigheid van iedereen die zich al dan niet beroepsmatig met milieu en klimaat bezighoudt.

Eerder noemde ik de discussie tussen klimaatsceptici en de klimaatmaffia even overbodig als nuttig, om vervolgens als ‘klimaatwetenschapsscepticus’ uit de kast te komen en uiteindelijk de parallel te trekken met religie.

Feitelijk betoogde ik dat religie geen basis vormt voor strategie of beleid. Hoewel ik niet kon bevroeden dat een domme fout de klimaatwetenschap aan het wankelen zou brengen - net als Bart Verheggen geloof ik niet in complottheorieën - voel ik me gesterkt in mijn mening.

Klimaatwetenschap
Hoe ongrijpbaar het klimaat is, voelen we deze winter aan den lijve. Hoe goed al die ongetwijfeld knappe klimaatwetenschappers ook hun best doen, de complexiteit van het klimaat als systeem is te groot en de klimaatwetenschap is (nog) onvoldoende ontwikkeld. Maar zoals ik ook eerder aangaf, hebben we de klimaatwetenschap helemaal niet nodig om een keihard ingrijpen te rechtvaardigen in onze volledig van fossiele brandstoffen afhankelijke  economie.

Borstklopperij
Genoeg borstklopperij van mijn kant. IJdelheid is ongepast, want het gaat tenslotte om de goede zaak. Wat ik vorige week Eurlings en consorten verweet,  geldt evenzeer  mijzelf (niets menselijks is mij vreemd) als Al Gore. Het gaat niet om de mannetjes, maar om de inhoud, de goede zaak, het milieu dus!

Dus geen ijdeltuiterij, maar aan de slag. Veel hoeft er overigens niet anders: de intenties en de ingezette lijn deugen wel. Het beoogde bouwwerk deugt, de fundering lijkt alleen niet zo degelijk als we wilden geloven. Maar daar is iets aan te doen.

Voor of tegen?
Het gaat er niet om wie voor of tegen is of waarvoor of waartegen hij is. Het gaat erom dat we zo snel mogelijk deze patstelling achter ons laten, want dit is hoe dan ook schadelijk of op zijn minst contraproductief. Daarom de volgende oproep (aan de wereld, maar om te beginnen aan onze eigen beleidsmakers en -voorbereiders):

  • Erken dat klimaatverandering een weliswaar wetenschappelijk breed gedragen, maar desondanks mogelijk wat onzekere basis vormt voor de opgaven, waar we voor staan.
  • Maak duidelijk dat er voldoende andere redenen zijn om de ingezette lijn voort te zetten (schaarste, wereldpolitiek, economie, luchtkwaliteit etcetera).
  • Ga over tot de orde van de dag, doe wat je moet doen en verlaat religieuze dwaalsporen.
 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nieuwsbrief


Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals