Home

Een eerlijke bank!
Geschreven door Joost   
donderdag 15 oktober 2009 12:32

Terwijl ik deze column schrijf (donderdagochtend 15 oktober), beraadt de rechtbank zich over het faillissement van DSB. Een goed moment om me voor het eerst te verdiepen in de drijfveren van banken. Ik neem me voor om DSB even te laten voor wat het is, want daaraan aandacht besteden staat inmiddels gelijk aan verspilde moeite.

Ondanks alarmerende berichten over internet en energieverbruik, besluit ik op zoek naar 'de eerlijke bank' toch maar mijn heil te zoeken bij Google. Daar tref ik - logischerwijs - een aantal links naar Triodos en ASN. Vervolgens beland ik bij www.eerlijkebankwijzer.nl. De conclusies van deze site zijn duidelijk: voor duurzaam bankieren moet je bij ASN en Triodos zijn. Tot zover niks nieuws dus...

Schijn en werkelijkheid
Mmm. Ik schakel toch maar even terug naar de DSB. Als er ėėn bankier is die op mij, ondanks alle negatieve berichten, een betrouwbare indruk maakte, dan was het Dirk Scheringa wel. Hij is voor mij door zijn onbeholpenheid en authenticiteit het prototype van ‘sympathieke man’. Zijn sponsoractiviteiten (in sport en cultuur) verraden een drive die verder gaat dan graaien.

Ik heb Scheringa nooit horen praten over milieu of klimaat, maar culturele en maatschappelijke betrokkenheid kan hem niet ontzegd worden. En dat is toch ook een essentieel aspect van duurzaamheid.

Wat nu?
Wetende wat ik nu denk te weten, is dit natuurlijk bepaald niet het juiste moment om de loftrompet over Scheringa te steken; tenslotte lijkt de schijn mij te bedriegen. Alle reden om toch eens verder te kijken bij ASN en Triodos.

Laat ik vooropstellen dat ik niet de ambitie heb hier een uitputtend vergelijkend warenonderzoek te presenteren. Ik neig er sterk naar om www.eerlijkebankwijzer.nl te vertrouwen, waarom ook niet? De informatie put ik uitsluitend uit de websites van beide banken, waarbij ik mij richt op twee thema’s: ‘milieu is meer dan klimaat alleen’ en ‘duurzaamheidscriteria’.

Milieu is meer dan klimaat alleen
Op de www.eerlijkebankwijzer.nl scoort Triodos iets beter dan ASN, met name op de thema’s ‘natuur’ en ‘giftige stoffen en gezondheid’. En hoe beperkt mijn eigen onderzoekje ook geweest is, ook op het aspect ‘milieu is meer dan klimaat alleen' scoort Triodos iets beter, althans als we de websites mogen geloven. ASN neigt er sterker toe milieu te versmallen tot klimaat, waar Triodos meer aandacht lijkt te hebben voor andere aspecten, zoals biodiversiteit.

Duurzaamheidscriteria
In het kader van eerlijkheid vindt ik transparantie (zeggen wat je doet) essentieel. Daarom kan een zich als duurzaam profilerende bank er niet omheen haar criteria goed vast te leggen, te actualiseren en te communiceren. En het moet gezegd: de websites van beide banken bieden ontzettend veel informatie, maar erg transparant wordt het niet. Om dan toch tot een vergelijking te komen, moet ik zeggen dat ik op dit punt ASN toch net iets beter uit de verf vind komen, waarbij ik vooral de zogenaamde issuepapers belangrijk vind.

Een bloedeloos gelijkspel?
Toch is het geen bloedeloos gelijk spel tussen deze twee eerlijke banken. Ik denk dat we zonder meer te maken hebben met twee bancaire pareltjes, maar met name op het punt van transparantie/communicatie moet het echt nog beter. Tenslotte ontlenen ASN en Triodos hun bestaansrecht niet alleen aan een zorgvuldige afweging van financiële belangen. Er valt dus ook bij deze eerlijke banken nog wel iets te verbeteren. Om niet opnieuw Obama te citeren eindig ik met: 'Go for it'.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Joost

PS - Op het moment dat ik dit tik (15 oktober 2009 11.35 uur) heeft de rechtbank voor zover ik kan nagaan zich nog niet uitgesproken over het DSB-faillissement.

 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nieuwsbrief


Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals