Home

Hoezo voorbarig? (Hartekreet aan de minister)
Geschreven door Joost   
maandag 16 februari 2009 10:45

Stichting Natuur en Milieu concludeerde onlangs dat het kabinet zijn klimaatdoelstellingen voor 2020 niet gaat halen. Op zijn website gaf het ministerie van VROM dit rapport de kwalificatie 'voorbarig'. Wie is er nu voorbarig?

VROM begint zijn betoog met de mededeling dat het kabinet op koers ligt om de klimaatdoelstellingen voor 2020 te halen. Even later gevolgd door de aankondiging dat het kabinet dit voorjaar met de eerste resultaten van de voortgangsrapportage komt. Hoezo voorbarig?

Kinderachtig
Met een opsomming van maatregelen doet VROM een poging om zijn op-koers-boodschap kracht bij te zetten, maar al met al is deze poging niet al te sterk. Ik vraag me dan ook af waarom VROM zich laat verleiden tot een kinderachtig welles-nietes-spelletje. Mijn eigen kinderen (12 en 14 jaar) hebben het welles-nietes-tijdperk inmiddels ver achter zich gelaten. Ons eigen Ministerie van VROM kennelijk nog niet.

In eerdere columns heb ik me uitgelaten over de nuttige rol die de milieuweging speelt als 'luis in de pels' van beleidsmakers en bedrijfsleven. Je hoeft het niet altijd met de milieubeweging eens te zijn, maar enig respect is toch wel op zijn plaats. Sinds jaar en dag speelt de milieubeweging het krachtenspel zowel in de publiciteit als in de rechtbank op een bijzonder correcte manier mee. Bovendien gebeurt dat - zeker waar het de Stichting Natuur en Milieu betreft - op een zeer gedegen en een vaak behoorlijke gematigde manier. Des te verwonderlijker is de reactie van VROM in dit geval.

Verhoogde staat van alertheid
Uit haar eerste optredens herinner ik mij een verfrissende persoonlijkheid, die enthousiast, spontaan en met grote bevlogenheid - niet gehinderd door enige remming - in alle media verscheen. Een bewindspersoon van een nieuwe soort, die niet krampachtig de politica wilde uithangen. Inmiddels hebben we minister Cramer in totale verkramping het Amelisweerddebat zien voeren, naar aanleiding van haar voorbarige (waar heb ik dat eerder gehoord?) uitspraak dat een nieuwe snelweg door Amelisweerd onvoorstelbaar is.

Een uitspraak die ik overigens om zijn spontaniteit wel kan waarderen. Maar kennelijk heeft de kritiek die ze daarbij te verduren kreeg, geleid tot een verhoogde staat van alertheid waar het voorbarige uitspraken betreft. Helaas is die alertheid alleen gericht op de voorbarigheid van anderen en vergeet Cramer in de haast om gelijk te halen, dat het verwijt juist haarzelf betrof.

Spéél geen minister
Daarom mijn persoonlijk oproep aan de minister om weer eens gewoon te gaan doen. Want begrijp me goed: ik had een bijna grenzeloos vertrouwen in onze minister van VROM. Maar het spijt mij te moeten zeggen dat daar weinig meer van over is. Ik zie een bang vogeltje dat zich strompelend richting de Haagse guillotine begeeft.

Daarom: sta op, herrijs, ben jezelf, spéél niet langer minister, maar bén het gewoon op je eigen manier. Laat de feiten spreken, ontwikkel beleid en voer het zo uit dat de klimaatdoelstellingen werkelijkheid worden. Laat in het voorjaar een tussenrapportage verschijnen die (na toetsing door het planbureau) alle kritiek wegvaagt!

Joost is initiatiefnemer van MilieuFocus.

PS - Excuses aan de Excellentie voor het feit dat ik u zojuist getutoyeerd heb. Ik vond het echter nodig om me persoonlijk tot u te richten, in het belang van het milieu en haar minister. Daarin passen geen vormelijkheden.

 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nieuwsbrief


Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals