Home

Ideetje voor Eurlings
Geschreven door Joost   
maandag 11 januari 2010 18:32

Ik las op Nu.nl dat de ANWB boos is op minister Eurlings en erover denkt haar steun aan de kilometerheffing in te trekken. De minister zou overwegen de afbouw van de BPM te willen bekostigen met een verhoging van de motorrijtuigenbelasting en daar is de ANWB niet blij mee. Dan denk ik (over de ANWB): had even doorgevraagd voordat je je steun gaf aan de plannen van Eurlings, dan had je die nu niet hoeven intrekken. En over Eurlings: had even doorgedacht voordat je eind vorig jaar met veel ophef je plannen voor de kilometerbeprijzing bekend maakte.

Is dit nou allemaal strategie of is hier sprake van een voortijdige zaadlozing? Feit is dat dit soort geroezemoes de zaak geen goed doet.

De proefballon
Steeds vaker worden proefballonnetjes opgelaten (‘iets voorstellen om de meningen te peilen’). Iedereen doet het. Het is dé manier om zonder gezichtsverlies na te gaan of er draagvlak is voor een idee. Het oplaten van een proefballonnetje heeft een doel en kan nut hebben.

Het plan
De proefballon mag niet verward worden met het bekendmaken van een plan of voornemen, zeker niet als het om een voornemen van een minister gaat of zoals in dit specifieke geval van de kilometerheffing: van een besluit van een heel kabinet. Volgens mij heeft Eurlings zich met zijn idee om te komen tot kilometerheffing begeven heeft in het grijze gebied tussen proefballon en plan (of voornemen).

Even doordenken
Of je nou een proefballonnetje oplaat of voornemen kenbaar maakt, denk even door. Vraag je af welk doel je denkt te bereiken, maar ook of het middel daar geschikt voor is. In het geval van de plannen voor de kilometerheffing (ook al lag er een kabinetsbesluit aan ten grondslag) is dit volgens mij onvoldoende gebeurd. Anders kan ik niet verklaren dat zo’n ondoordacht en onvolledig uitgewerkt voornemen publiekelijk wordt gemaakt. Kennelijk ontbreken de ideeën voor een financiële onderbouwing. Of  gaat het toch om een serieus verpakt proefballonnetje.

Of…
…zou er toch sprake zijn van een andere beweegreden? Diende de bekendmaking gewoon een ander doel? Zoals ‘het tonen van besluit- en daadkracht’, om daarmee de steeds nijpender wordende kritiek op het vermeende tekort daaraan te maskeren. Ik weet het niet, word wat cynisch en krijg steeds sterker het gevoel dat het toch om het laatste gaat.

Alles op zijn tijd
De zaak (in dit geval de kilometerheffing) doet het in ieder geval geen goed, net zomin als het proefballonnetje ‘Omgevingsdiensten’ dat destijds door minister Cramer werd opgelaten. Dus laat dit soort bedenkelijke handigheidjes achterwege en presenteer plannen als ze daar rijp voor zijn. Mijn idee/ballonnetje/plan voor Eurlings: eerst doordenken, daarna presenteren en pas daarna daadkracht tonen, want van dit soort dit soort ‘Haags gedoe’ is niemand gediend!

 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nieuwsbrief


Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals