Home

Mini-pleidooi tegen nieuwe kerncentrales
Geschreven door Joost   
vrijdag 24 juli 2009 10:38

Delta wil een nieuwe kerncentrale. De weg is echter nog lang en vol obstakels. De rechtsbescherming in ons land is bovendien zodanig goed, dat ik reken op een zorgvuldige afweging. Ik zal me uiteindelijk niet - en zeker niet namens MilieuFocus - in de procedure gaan mengen zoals Omgevingsvergunning.nl dat deed. Ik wil u echter mijn persoonlijke mening op deze plek niet onthouden.

Tot nu toe...
...
nam ik een genuanceerd standpunt in over de al in Nederland aanwezige kerncentrale(s) en de eventuele sluiting daarvan. Wat gebeurd is, is gebeurd: kernenergie is er nu eenmaal en daarmee basta. Ik wil me richten op de toekomst.

In de toekomst…
...
is er wat mij betreft geen plaats voor kernenergie, omdat het duurzaamheidsgehalte van deze technologie gewoon te gering is. De veiligheidsaspecten en de afvalproblematiek zijn nog altijd niet onder de knie, wat kernenergie voor mij tot een onbegaanbare weg maakt.

Ook…
...
voor de overgangsperiode op weg naar de verduurzaming van onze energievoorziening is een nieuwe kerncentrale voor mij geen optie.

Omdat…
...een nieuwe kerncentrale verspilling is: verspilling van geld, maar vooral ook van tijd. Door de inspanningen niet voor een nieuwe kerncentrale aan te wenden, maar voor echt duurzame energiebronnen, worden de energie- en klimaatdoelen veel eerder bereikt.

Wat dan wel?

  • Vol (en dan bedoel ik echt ‘vol’) gaan voor energiebesparing, omdat dat nou eenmaal de meest duurzame maatregel is en tijd oplevert.
  • Een duidelijk beleid voor wat we onder ‘echt duurzaam’ verstaan. Dus geen palmolie, maar zon. En geen nieuwe kolen- of kerncentrales, maar wind.
  • Alle middelen inzetten voor de echt (en dan bedoel ik echt ‘echt’) duurzame energiebronnen.
  • Een krachtige overheid die de energiemaatschappijen stuurt in plaats van omgekeerd.

  • Duidelijker kan ik niet zijn...

 


 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nieuwsbrief


Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals