Home

Nieuw ministerieel elan ('Ga zo door!')
Geschreven door Joost   
vrijdag 20 maart 2009 08:15

Eind 2007 wenste ik u, door een roze bril kijkend, een aantal nieuwskoppen toe. Van deze wensen is helaas niets terecht gekomen en onze minister is inmiddels door meerdere dalletjes gegaan. Op het gevaar af dezelfde roze bril te gebruiken en nu zelf voorbarig te reageren, wil ik de minister twee grote, welgemeende pluimen geven. Eén inzake Shell en één voor haar speech op kunstbeurs TEFAF.

Pluim 1
Op het besluit van Shell om maar niks meer te investeren in wind- en zonne-energie en waterstof, reageerde Cramer zeer ad rem. Ze zei 'zwaar teleurgesteld' te zijn en vervolgde: 'Shell moet leiderschap tonen in deze tijd van klimaatcrisis. Dat is gewoon zijn verantwoordelijkheid. Zoals wij als westerse landen dat moeten tonen. Wie lost anders de problemen op.' En: ‘Shell kiest voor de weg terug, voor de oude economie en voor de achteruitgang.'

De minister uit zich hiermee in ongemeen felle en rake bewoordingen, die ik enkele weken geleden niet voor mogelijk had gehouden. Petje af!

Overigens maakte Shell zijn besluit wereldkundig enkele dagen nadat de Financial Times had gepubliceerd dat Shell met haar CO2-uitstoot onderaan de lijst bungelt van zes internationaal opererende oliebedrijven. Dat is voor de minister ongetwijfeld een steuntje in rug geweest. Daarmee wil ik niets af doen aan mijn complimenten voor haar, maar wel wil ik grote vraagtekens zetten bij de koers die de Koninklijke Shell vaart.

Pluim 2
Op de kunstbeurs TEFAF (de reden voor haar aanwezigheid aldaar ontgaat me even!) raakte Cramer me behoorlijk diep met de volgende woorden:

‘Ze zeggen dat we in tijden van economische crisis niet aan het milieu hoeven denken, ze zeggen dat projecten als de uwe niets uithalen omdat China alles teniet doet en ze zeggen dat het met de klimaatverandering wel meevalt. Ik zeg u: het klimaat houdt geen rekening met ons huishoudboekje, goedkope fossiele brandstoffen behoren tot het verleden en een wereld waar voor alles en iedereen tot in de eeuwigheid ruimte is, bestaat niet'.

Ik tast in het duister over de aanleiding voor zoveel daadkracht en welsprekendheid, maar ik ben echt blij verrast. En daarom spreek ik met de woorden van juffrouw De Vries (vijfde klas lagere school): 'Ga zo door!'

 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nieuwsbrief


Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals