Home

Cradle to Cradle
Geschreven door Joost   
dinsdag 18 november 2008 18:46

(van wieg tot wieg)

Cradle to Cradle is een ecologisch ontwerpconcept dat uitgaat van een volledig recyclebaar product dat tijdens de gebruiksfase energiezuinig is en dat is opgebouwd uit schone grondstoffen.

Relevantie
Cradle to Cradle geeft invulling aan bestaande principes zoals integraal ketenbeheer.

Uitwerking
Cradle to Cradle (van wieg tot wieg) is een ontwerpconcept van architect William McDonough en chemicus Michael Braungart op basis van eco-effectiviteit. Dit houdt in dat producten volledig wordt gerecycled: van wieg tot wieg.

Het huidige afvalprobleem toont volgens de bedenkers van Cradle to Cradle (ook wel: C2C) aan dat een economie die alleen productie voorstaat en nauwelijks rekening houdt met het afval uiteindelijk geen stand zal houden.

Het principe van hun manier van ontwerpen is ontleend aan de werking van ecosystemen, waarin het ene organisme een functie heeft voor het andere. Hierbij staat symbiose centraal, evenals het dienen als voedsel voor een ander.

Een belangrijk uitgangspunt van het cradle to cradle-concept is het ontwerp van producten. Deze moeten dusdanig zijn ontworpen dat zij na gebruik op een hoogwaardige manier kunnen worden hergebruikt in een nieuw product of in ieder geval een ‘voedende functie' hebben. Dit principe wordt ook afval is voedsel genoemd.

Om bouwstoffen na het afdanken van een product te kunnen inzetten als voeding voor nieuwe producten of terug te brengen in de ecologische kringloop dient een product volgens het Cradle to Cradle-principe te bestaan uit componenten die zo veel mogelijk uit één soort bouwstof zijn gemaakt.

Er is een cradle-to-cradle-certificaat in het leven geroepen. Voluit heet dit het Cradle to Cradle Design for Environment Protocol. Dit certificaat geldt voor bedrijven die producten volgens de cradle to cradle-principes vervaardigen.


Gerelateerde factsheets
Afvalstoffen
Duurzame ontwikkeling

L
ink
Cradle to Cradle

 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nieuwsbrief


Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals