Home

Biologica: durf dom te zijn
Geschreven door Joost   
zondag 16 juni 2013 21:54

Als we de dingen even niet kunnen overzien, noemen we het een transitie. We bevinden ons in een transitie. We zitten aan het raam in een vliegtuig, verbazen ons over het uitzicht, voelen een lichte opwinding, maar weten niet precies waar we naar toe vliegen.

We kennen maar één waarheid: je bent dom als je een dief van je eigen portemonnee bent. Een gemakkelijk te onthouden waarheid, waarin twee belangrijke woorden voorkomen: dom en dief. Niemand wil dom of dief zijn.

Biologisch eten is duurder dan gangbaar. Als je overstapt op een volledig biologisch dieet, ben je een dief van je eigen portemonnee. Als je biologisch eet ben je dom. Een andere waarheid, die we echter niet willen kennen, luidt: wat logisch is, is niet per se waar.

Verontreinigende stoffen die men in de bodem stopt, haalt men er later weer uit, opdat de bodem terug schoon wordt. Als je geen verontreinigende stoffen in de bodem stopt, blijft de bodem schoon – bodem is bodem. Beide redeneringen zijn volstrekt logisch en kennen hetzelfde doel. De sanering van het eerste geval hebben we uitgewerkt in onderstaand model 1.

Model 1: bodem + verontreiniging + arbeid = bodem
Bij wijze van gedachte-experiment splitsen we bodem op in bodemleven en minerale fractie. In onderstaand model 2 zal het u opvallen dat er iets verdwenen is.  

Model 2: minerale delen + bodemleven + verontreiniging + arbeid = minerale delen
Zo zien we dat logica sterk afhankelijk is van woordkeuze, zelfs alleen maar kan functioneren als de juiste woorden gekozen worden. Ook marketing functioneert alleen maar bij de juiste woordkeuze. 

Model 1 is dom, want het beantwoord aan de waarheid dat men een dief van de eigen portemonnee is. Arbeid kost geld. In onderstaand model 3a hebben we de groene groei uitgewerkt.

Model 3a: Aarde + mensen + afval + arbeid = aarde + mensen
We noemen afval voor het gemak even negatieve arbeid en arbeid voor het opruimen van afval positief, want werkgelegenheid. De som van negatieve en positieve arbeid maakt groene groei mogelijk.

Model 3b: Aarde + mensen + negatieve arbeid + positieve arbeid = aarde + mensen
De welvaart is het grootst wanneer men  de kosten voor positieve arbeid het laagst houdt. Geld uitgeven aan positieve arbeid is dom.

Milieukosten noemt men in de economische wetenschap externe kosten. De economie koos lang geleden voor een model waarin het milieu aanvankelijk geen naam had. De economie racet wel vaker binnendoor. Drie Groninger economen in de Groene Amsterdammer: “Het klinkt wellicht bizar voor de buitenstaander, maar centrale banken werken met modellen waarin de banksector zelf ontbreekt.” Dat lijkt onverstandig in een economie die drijft op stuntkapitaal. Maar, zal de stuntkapitalist opmerken, wat logisch is, is niet per se waar. Dom is het nieuwe denken! 

 

Video van de week

Video van de week

Schermafbeelding 2018 06 27 om 14.13.52

Boyan bedacht opruimsysteem voor plastic

Partners

  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus
  • Partner van MilieuFocus

Nieuwsbrief


Realisatie door WELLdotCOM - ICT Solution Provider & Joomla! Professionals