In 2022 werd de helft van de klimaatbelasting op de energierekening niet op een duurzame manier benut

Milieusubsidies verkeerd besteed

In 2022 werden meer dan de helft van de klimaatsubsidies in de energiesector besteed aan niet-duurzame initiatieven, voornamelijk vanwege de opkomst van overheidssteun voor het ondergronds opslaan van fabrieksuitstoot, met name door Shell. Deze ontwikkeling werd bekritiseerd vanwege de introductie van staatssteun voor het ondergronds opslaan van uitlaatgassen van fabrieken, waarbij Shell als voornaamste begunstigde werd genoemd.

Het rapport van minister Kaag van Financiƫn aan de Tweede Kamer onthulde dat ongeveer de helft van de uitgaven van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) besteed werd aan ondergrondse CO2-opslag, ook bekend als carbon capture and storage (CCS). Deze techniek werd bekritiseerd vanwege de hoge kosten en het gebrek aan daadwerkelijke emissiereductie, aangezien het CO2 simpelweg onder de grond wordt gepompt in plaats van verminderd.

Het rapport bevatte mogelijke bezuinigingsmogelijkheden voorgesteld door verschillende ministeries. Opvallend was dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat historisch gezien nauwe banden heeft met oliebedrijven zoals Shell en Exxon. Deze bedrijven hebben geprofiteerd van miljardensubsidies, zoals het Porthos-project in de Rotterdamse haven, gefinancierd door toeslagen op de energierekeningen van burgers en het mkb.

Onder de kabinetten Rutte-III en -IV werden aanzienlijke bedragen besteed aan dergelijke projecten, soms zonder goedkeuring van de Tweede Kamer en vaak via spoedprocedures om parlementair toezicht te omzeilen. Hoewel deze subsidies juridisch bindend zijn geworden, geldt dit nog niet voor veel andere klimaatsubsidies. Een totaal van 32 miljard euro aan uitgaven zou kunnen worden bespaard als het door minister Jetten opgerichte Klimaatfonds onmiddellijk zou worden stopgezet. Hieronder vallen potentiƫle bezuinigingen van ongeveer 10 miljard euro voor waterstof, 5 miljard euro voor kernenergie en 8 miljard euro voor de gebouwde omgeving.

Opmerkelijk genoeg waren er geen gedetailleerde cijfers over besparingen met betrekking tot CCS in de tabel die door Jetten werd gepresenteerd. Volgens de toelichting werd ongeveer 50% van het beschikbare budget toegewezen aan CCS in de openstellingsronde van 2022. Hoewel dit neerkomt op ongeveer 2,5 miljard euro, wordt slechts ongeveer 22% van de toegekende bedragen daadwerkelijk uitbetaald, wat neerkomt op 550 miljoen euro over een periode van 12 jaar.

Desalniettemin werd benadrukt dat het stopzetten van CCS-technologie niet verstandig zou zijn, aangezien dit zou leiden tot conflicten met klimaatboekhouders van de Verenigde Naties en de Europese Unie. De technologie werd beschouwd als essentieel om de industriedoelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *